Direct naar artikelinhoud

Israël geeft fouten toe in raid op Gazahulpkonvooi

Het Israëlische leger (IDF) geeft in de conclusies van zijn interne onderzoek toe dat “ernstige fouten” zijn gemaakt bij de voorbereiding en uitvoering van de raid eind mei op een internationaal humanitair konvooi dat met hulpgoederen onderweg was naar Gaza. Bij die raid werden op 31 mei negen Turkse burgers gedood. Het bericht over het legeronderzoek stond gisteren in Israëlische kranten.

Volgens het 150 bladzijden tellende rapport van de commissie-Eiland - dat zondag aan legerstafchef Gaby Ashkenazi werd overhandigd - werden fouten begaan “op elk bevelsniveau”. Het rapport kwam tot stand onder leiding van generaal-majoor Giora Eiland.

Onder die “fouten” wordt onder andere verstaan dat de elitetroepen geen rekening hadden gehouden met de mogelijkheid dat zij op “gewelddadig verzet” zouden stuiten bij hun raid in internationale wateren. Dat “geweld” had ook vermeden kunnen worden als de Israëlische marine meer troepen had ontplooid op het Turkse schip Mavi Marmara, aldus nog het rapport. Er wordt ook nog gezegd dat het leger geen mogelijkheid zou hebben gehad om het schip op zee te stoppen zonder het te beschadigen, en dat daarom voor een commando-operatie was geopteerd. Daarbij heeft men wel op te weinig manschappen een beroep gedaan. Het rapport pleit niet voor sancties tegen officieren of soldaten die deelnamen aan de raid in internationale wateren.

Naast dit legerrapport zijn nog twee Israëlische onderzoeken aan de gang. Een daarvan, door een “onafhankelijke openbare commissie”, hoopt meer weerklank te vinden doordat de commissie ook twee buitenlanders bevat, onder wie Nobelprijswinnaar David Trimble, lid van de Friends of Israel. Gisteren is het Israëlische Hooggerechtshof een onderzoek begonnen naar de vraag of de bevoegdheden van de zogenaamde commissie-Turkel kunnen worden uitgebreid. Tegen een echt internationaal onderzoek verzet Israël zich nog steeds.