Direct naar artikelinhoud

Peeters: 'Willen alleen prijsverloop volgen'

Volgens minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zal de koopkracht van gezinnen niet aangetast worden door een nieuwe berekeningswijze van de indexkorf. De christelijke vakbond ACV eist meer details.

In de beleidsnota van Peeters (DM 15/11) staat dat hij in de toekomst de scangegevens van kassa's in de supermarkten wil gebruiken in plaats van de huidige selectie van producten. Dat moet ervoor zorgen dat de overheid niet langer moet gissen welke producten het meest representatief zijn. Critici zeggen dat dat vooral een besparing is voor de overheid en dat de ingreep de koopkracht van gezinnen kan aantasten (zie hiernaast).

Peeters is het daar niet mee eens. De scangegevens worden enkel gebruikt voor het prijsverloop, dus niet voor het bepalen van tussentijdse gewichten, laat zijn kabinet weten. Dat betekent dat je bijvoorbeeld alleen de prijs van een luxemerk melk en de prijs van het huismerk meeneemt. En niet een verschuiving in consumptie naar het ene of andere product, waardoor je gewogen gemiddelde prijs zou dalen als mensen meer van de ene of andere variant kopen, zelfs als de prijs van die merken gelijk blijft.

Simpel gezegd: als mensen alsmaar goedkopere producten kopen vanwege de crisis, zal dat er volgens Peeters niet voor zorgen dat ze langer moeten wachten op een loonsverhoging omdat er geen indexwijziging komt.

De minister benadrukt bovendien dat de maatregel deel uitmaakt van een hervorming uit 2013, toen zijn voorganger Johan Vande Lanotte (sp.a) nog aan het roer van het departement Economie stond. De hervorming is toen goedgekeurd door de sociale partners. "Het enige wat deze regering wijzigt in verband met die hervorming is de eenmalige indexsprong", onderstreept het kabinet van Peeters.

De christelijke vakbond ACV verwacht van Peeters dat hij zijn plannen opnieuw zal voorleggen aan de Indexcommissie, waarin de sociale partners zitten. "We zijn voor een accuraat systeem", vertelt woordvoerder David Vanbellinghen. "Maar het is nu wachten op de technische details. Wat vaststaat, is dat de vakbond niet kan aanvaarden dat gezinnen koopkracht verliezen in crisistijd."

Huurprijzen

ACV rekent er bovendien op dat Peeters evenveel daadkracht toont om andere zaken in de indexkorf aan te passen, waar gezinnen nu vaak te kort worden gedaan. "Onder meer als het erom gaat de inflatie van de huurprijzen te laten meerekenen in de indexkorf. Vandaag wordt geen rekening gehouden met prijsstijgingen bij verandering van huurder. Maar net daar zit de bron van inflatie. Hetzelfde voor de verblijfskosten in rusthuizen."

De index moet aangepast worden, zodat hij altijd de correcte prijzen weerspiegelt, niet alleen in de supermarkt, waar het de overheid goed uitkomt, klinkt het.