Direct naar artikelinhoud

Extra gemorrel aan index

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) gaat de indexkorf, die bepalend is voor uw koopkracht, aanpassen. In plaats van de huidige selectie aan producten wil hij de scangegevens van de kassa's van supermarkten gebruiken om de index te berekenen. Dat betekent dat de loonindexering nog eens langer op zich zal laten wachten.

De kans dat u binnenkort uw loon ziet stijgen, is klein. De regering-Michel voert in 2015 een indexsprong in. Dat was al bekend, maar nu blijkt dat de loonindexering ook nog eens langer op zich zal laten wachten. Dat komt doordat de regering de indexkorf gaat aanpassen. Op basis van die korf wordt berekend met welk percentage de lonen mogen stijgen.

"De uitdaging voor 2015 bestaat erin de scangegevens van de kassa's van supermarkten te gebruiken om de indexen van voedingsmiddelen en huishoudproducten te berekenen. Door het gebruik van de scangegevens kunnen de prijzen van vrijwel alle verkochte goederen gevolgd worden, in plaats van de huidige representatieve getuigen (sic)", schrijft federaal vicepremier en minister van Economie Kris Peeters in zijn beleidsnota. Daarin doet de minister zijn plannen voor de komende jaren uit de doeken.

"De indexaanpassing levert de overheid een aardige besparing op. Maar het betekent ook dat de lonen pas later geïndexeerd zullen worden", zegt econoom Koen Schoors (UGent). "Door de recessie kopen we veel goedkopere producten dan voorheen. We kopen bijvoorbeeld varkensvlees in plaats van rundvlees. Of graanvlokken van het witte product in plaats van Kellogg's. Daardoor liggen onze reële uitgaven aan de kassa op dit moment lager dan de officiële indexkorf. In het nieuwe systeem zal de spilindex dus later worden overschreden", legt Schoors uit. Een kleine extra indexsprong, dus.

Andersom kan de nieuwe index ook een positief effect hebben. Als de economie binnen enkele jaren weer aantrekt, zullen we met zijn allen immers opnieuw duurdere producten kopen in de supermarkt. Zelf is Peeters dan ook overtuigd van zijn nieuwe index. Het levert volgens hem een betere inflatiemeting op. Door af te gaan op de werkelijke prijzen aan de kassa, hoeft de overheid niet langer te gissen welke producten het meest representatief zijn.

Peeters wenste gisteren niet te reageren. Hij zal zijn beleidsnota dinsdag verdedigen in het parlement. Ondertussen heeft De Morgen ook de beleidsverklaringen van de andere federale ministers voor u doorgelicht.