Direct naar artikelinhoud

Westerlingen steeds vaker doelwit van extremistische militanten in Afghaans-Pakistaans grensgebied

Pool onthoofd voor de camera

De onthoofding van een Poolse ingenieur door Pakistaanse leden van de taliban toont aan dat de veiligheidssituatie in Pakistan drastisch verslechtert. En: dat steeds vaker westerlingen het doelwit zijn van extremisten.

Door Ayfer Erkul

Islamabad l Sinds gisteren is VS-gezant Richard Holbrooke in Islamabad voor gesprekken over een nieuwe veiligheidsstrategie. Holbrooke beloofde alvast een nieuwe aanpak. Maar eerst zal hij de plooien tussen Washington en Islamabad moeten gladstrijken.

De Pool Piotr Stanczak (42) deed research op olie- en gasvelden in Pakistan toen hij op 28 september vorig jaar werd ontvoerd in Attock, in het noordwesten van het land. Op een video, die door de militanten naar verschillende media werd gestuurd, is te zien hoe Stanczak voor een zwart spandoek zit waarop in grote letters Tehreek-e-Taliban staat en ook Darra Adamkhel. De eerste is de Pakistaanse tak van de taliban, de tweede staat voor een stad nabij Peshawar, waar de industrie zich vooral concentreert op de productie van wapens. Aan beide zijden van Stanczak staat een gewapende man met een zwart masker.

In de video vraagt Stanczak de Poolse regering geen troepen te sturen naar Afghanistan. Hij dringt aan om de banden met Pakistan te verbreken. Islamabad heeft helemaal geen moeite gedaan om zijn vrijlating te verkrijgen, aldus Stanczak. Dan wordt zijn hoofd afgesneden. Achteraf zegt een van de militanten dat de executie gebeurt omdat Pakistan weigerde talibangevangenen vrij te laten. Het stoffelijk overschot van Stanczak, aldus de militanten, zal pas overhandigd worden als de gevangenen vrij zijn vrij.

Het was sinds de onthoofding van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl geleden dat militanten in Pakistan nog een westerling vermoordden. Pearl, die voor de Wall Street Journal werkte, werd in 2002 vermoord. Militanten van de Pakistaanse tak van de taliban vielen de afgelopen jaren vooral eigen burgers aan. Maar de strijd heeft zich uitgebreid. Vorige week nog werd de Amerikaan John Solecki ontvoerd. Solecki werkt voor de vluchtelingenorganisatie UNHCR en was op weg naar zijn werk in Quetta, toen hij in een hinderlaag werd gelokt in het westen van Pakistan.

De video van de onthoofding duikt op op het moment dat de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke in Islamabad arriveert voor het bespreken van een nieuwe veiligheidsstrategie voor de regio. Het geweld in Afghanistan is de afgelopen jaren enorm gestegen doordat de taliban, die in 2001 door de VS werden verdreven, zich konden hergroeperen in wetteloze grensregio's in buurland Pakistan.

VS-president Obama wil tot dertigduizend extra soldaten sturen naar Afghanistan. Maar dat alleen zal het land niet redden uit de neerwaartse spiraal van geweld. Afgelopen weekend zei Holbrooke op een veiligheidsconferentie in München dat er voor Afghanistan geen oplossing mogelijk is zonder Pakistan erbij te betrekken. "Afghanistan lijkt niet op andere problemen die we hebben aangepakt. Ik vrees dat dit zwaarder wordt dan Irak."

Holbrooke zal in Pakistan eerst en vooral de plooien tussen Islamabad en Washington moeten gladstrijken. Pakistan is woedend over de recente Amerikaanse luchtaanvallen in de grensregio en de Amerikanen vinden dat Islamabad niet voldoende doet om de toevluchtsoorden van militanten op het Pakistaanse grondgebied uit te roeien.

Door de wol geverfde diplomaat

Holbrooke, die later ook Afghanistan en India zal bezoeken, beloofde gisteren alvast een vernieuwde aanpak voor de regio. Maar eerst, zo liet Holbrooke weten, zal hij luisteren. "Ik ben hier om te luisteren en de realiteit ter plekke te leren kennen van dit erg belangrijke land."

Obama koos met Holbrooke niet zomaar de eerste de beste gezant voor Afghanistan en Pakistan. De man is een door de wol geverfde diplomaat en realiseerde als VS-onderhandelaar de Daytonakkoorden in Bosnië. Toch staat Holbrooke voor een immense taak. In Pakistan is de regering wel pro-Amerikaans maar zwak en stelt de bevolking zich, door de VS-aanvallen waarbij vele burgers werden gedood, steeds heftiger op tegen een Amerikaanse inmenging. Het leger is machtig maar erg weigerachtig als het gaat om het bestrijden van militanten in de grensregio's.

Bovendien staat de hele regio nog spannende maanden te wachten. Pakistans aartsvijand India, waarmee de relaties na de aanslagen in Mumbai tot een dieptepunt zijn gezonken, houdt in mei verkiezingen en in augustus is het de beurt aan Afghanistan. Dat land verdenkt Islamabad van het actief steunen van de taliban, terwijl de Pakistanen zich zorgen maken over de groeiende invloed van India in Afghanistan.

n Still uit een video met de Pool Piotr Stanczak. Hij werd sinds september gegijzeld.

VN-gezant Richard Holbrooke bespreekt in Islamabad nieuwe veiligheidstrategie voor de regio