Direct naar artikelinhoud

De Vlaamse zorgsector vraagt investeringen

Brief aan de voltallige Vlaamse regering,

De ouderenzorg en een deel van de geestelijke gezondheidszorg zijn sinds de zesde staatshervorming volledig Vlaamse bevoegdheid geworden. In de beleidsnota lezen wij dat de regering de continuïteit van de zorgverlening garandeert. Meer zelfs, de Vlaamse regering maakt zich sterk dat er 2015 in zorg en welzijn wordt geïnvesteerd, met name 65 miljoen euro. Tezelfdertijd wordt er in dit beleidsdomein voor maar liefst 247 miljoen euro bespaard. Dat is een nettobesparing van 182 miljoen euro.

De Vlaamse zorgsector trekt aan de alarmbel. Zorgaanbieders, werknemers, cliënten en patiënten, protesteren tegen deze drastische besparingen.

De vergrijzing neemt zienderogen toe. Dat laat zich voelen in de gezinszorg, bij de mantelzorgers en uiteraard in de woonzorgcentra. Er is dringend nood aan bijkomende ondersteuning en investering voor de zorgverzwaring die dit met zich meebrengt.

De besparing betreft 5 procent op de werkingskosten van de voorzieningen. In concreto betekent dit voor de woonzorgcentra 2,1 miljoen euro lineaire besparing en 2 miljoen euro voor de thuiszorgdiensten.

Daarnaast wordt er 0 euro voorzien voor infrastructuur, terwijl de Vlaamse resolutie duidelijk engagementen verwoordt voor de dossiers met een in 2014 goedgekeurd zorgstrategisch en technisch financieel plan.

Bovendien worden de woonzorgcentra geconfronteerd met een mogelijke rem op de geplande uitbreidingen. Wegens een middelentekort zal de Vlaamse overheid erkenningen kunnen uitstellen in de tijd. Na de begrotingscontrole zal blijken of voorzieningen hun bouwplannen moeten uitstellen.

Deze besparingen zijn voor de voorzieningen en organisaties, het personeel en de gebruikers dramatisch.

Wij moeten steeds meer doen met minder middelen; hierdoor neemt de werkdruk toe. De dringende investeringen om de hulpverlening te verbeteren blijven uit; hierdoor komt het aanbod en de kwaliteit in het gedrang. Het kan dan bijna niet anders dat cliënt- en patiëntbijdragen zullen stijgen tot hoogten die amper nog ingelost kunnen worden. Dit alles bij een toenemende zorgbehoefte, onder meer door de vergrijzing. Het aantal 80-plussers zal namelijk de komende vijf jaar met bijna 20 procent toenemen.

De sector maakt zich ernstig zorgen over de komende Vlaamse begrotingscontrole. In het kader hiervan is sprake van nieuwe besparingen. Als zorgaanbieders, werknemers, cliënten en patiënten vragen wij met aandrang dat er voor 2015 geen bijkomende besparingen worden doorgevoerd in de zorgsector. Meer zelfs, wij vragen aan de regering om te investeren in de zorg en welzijn van zorgbehoevenden en samen te gaan voor meer zorg en een betere kwaliteit van leven voor een steeds meer vergrijzende samenleving.

Wij danken u voor de welwillendheid waarmee u deze vraag ter harte neemt en tekenen,

met de meeste hoogachting,

Agnes Bode namens de Vereniging van de diensten voor gezinszorg
Rudy Coddens namens VVSG
Peter Degadt namens Zorgnet Vlaanderen
Frank Fouckaert namens Vlozo
Daniel Vandermeulen namens Ferubel
Jan-Piet Bauwens namens het ABVV Social profit
Olivier Remy, Jan Mortier en Bart Van Netelbosch namens ACV
Gert Van Hees namens ACLVB
Jul Geeroms & Mie Moerenhout namens de Vlaamse Ouderenraad
Johan Truyers namens OKRA-Zorgrecht
Ilse Weeghmans namens het Vlaams Patiëntenplatform