Direct naar artikelinhoud

Francken wil af van malafide migratie via Nederland

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) gaat naar Nederland om er de 'Belgiëroute' aan te kaarten. Veel migranten komen tijdelijk naar ons land om strenge regels rond gezinshereniging bij onze noorderburen te omzeilen.

Nieuwkomers die in Nederland een verblijfsvergunning willen bekomen, kijken sinds 2006 tegen strenge vereisten aan. Zo moeten ze onder meer een inburgeringscursus volgen die ongeveer 2.000 euro kost. Om dat te omzeilen - of als een aanvraag mislukt is - vestigen heel wat Nederlandse migranten zich tijdelijk in België, want dan worden ze beschouwd als EU-burger en vallen ze onder de soepelere Europese wetgeving.

Vooral Antwerpen krijgt ermee te maken. Bij een kwart van alle dossiers die in 2014 bij de cel schijnsamenwoningen belandden, waren Nederlandse migranten betrokken. Ook bij een tiende van de dossiers waarbij er een vermoeden was van een schijnhuwelijk was er een Nederlander in het spel. "Die kunnen wij geen verplichte inburgering opleggen. Dat kan op termijn problemen veroorzaken", meent Antwerps N-VA'ster Zuhal Demir.

Francken trekt volgende week naar Nederland om het probleem aan te kaarten. "Ik wil met Nederland bekijken of we aan betere gegevensuitwisseling kunnen doen. Om zo te voorkomen dat iemand van wie het verblijf wegens feiten tegen de openbare orde in Nederland werd geweigerd, via België een verblijf wil bekomen."

Dat gaat om een kleine groep, benadrukt Francken.