Direct naar artikelinhoud

Jan Breydel baadt in weelde

Naast de glansprestatie van José Izquierdo is ook de sterke invalbeurt van Obbi Oulare (19) tegen stadsgenoot Cercle blijven hangen. De ontwikkeling van de jonge aanvaller is de reden waarom Club Brugge twijfelt om een vervanger te halen voor Nicolás Castillo, die op weg is naar het Duitse Mainz.

Tom De Sutter op één, Nicolás Castillo op twee en Obbi Oulare op drie: dat was de spitsenhiërarchie in Brugge in het begin van het seizoen. De Sutter zou in het hoofd van trainer Michel Preud'homme altijd in de basis beginnen, ware het niet dat hij tijdens de voorbereiding een liesoperatie moest ondergaan. Daardoor lag de weg open voor Castillo, die zomaar een basisplaats cadeau kreeg, hoewel hij die om puur sportieve redenen niet verdiende.

De Chileen kwam immers met overgewicht toe, waardoor het vooral op de zomerstage in het Nederlandse Garderen ploeteren was om bij te benen. En toch sloeg hij eind juli vanaf speeldag één aan het scoren. Vijf goals in zes matchen deden de technische staf én de fans al meteen dromen van een nieuwe Carlos Bacca.

Van de toen pas achttienjarige Obbi Oulare was op dat moment helemaal nog geen sprake. Die kwam pas in beeld vanaf de zevende speeldag op Genk, toen Castillo geschorst was. Eerst met een goede invalbeurt, daarna met een fantastische eerste helft tegen KV Kortrijk. Voor Castillo het begin van het einde. Eerst werd hij afgeremd door een blessure, daarna door de terugkeer van De Sutter. Die moest opnieuw vol aan de bak, terwijl Oulare al snel weer uit beeld verdween door de fysieke achterstand die hij in de voorbije seizoenen had opgelopen.

Castillo richting exit

Castillo kreeg enkel nog zijn kans als Preud'homme De Sutter rust gunde. En met die concurrentiestrijd kon hij maar moeilijk om. Eén keer nog met een hattrick tegen Westerlo begin november liet hij zich opmerken, maar daarna ging het met zijn prestaties steeds meer bergaf. Net als met zijn inzet op training. Ondertussen timmerde Oulare in alle rust aan een comeback. Die kwam er in de bekermatch tegen KV Mechelen, waarin hij zich met twee doelpunten en goed voetbal liet opmerken.

Het moment voor Preud'homme om te doen wat hij al langer in zijn hoofd had: Castillo aan de kant schuiven. En zo is de Chileen in de pikorde helemaal onderin beland. Iets wat hem er alleen nog maar meer toe aanzet om andere oorden op te zoeken. En dat zou Club toelaten een scorende vervanger te zoeken die wél voldoende rendeert.

De ontbolstering van Oulare plaatst blauw-zwart nu ook voor een dilemma. Want wat als Club een meteen inzetbare speler haalt? Hypothekeert dat de speelkansen van de jonge Oulare niet? Met de jeugdpolitiek die de Bruggelingen de laatste jaren hanteren, lijkt het geen aantrekkelijk idee om een product uit eigen rangen te barreren. Bovendien kan een Oulare in vorm een grotere meerwaarde zijn dan een nieuwkomer.

Angst voor blessures

Tegelijkertijd zit daar ook het grote gevaar. Wat als Castillo vertrekt en Club géén vervanger aantrekt? Als De Sutter of Oulare geblesseerd raakt, hebben ze in Jan Breydel een probleem. En dan mag Club nog over voldoende alternatieven voorin beschikken, de vraag is of je als titelfavoriet het risico wil nemen om zo de play-offs in te stappen. Zeker met de fysieke voorgeschiedenis van De Sutter en Oulare.

Niet voor niets heeft Preud'homme al verschillende keren aangegeven dat blauw-zwart vorig jaar het kampioenschap misliep door de blessures van Vázquez, Odjidja en De Sutter. Waardige vervangers kunnen dat scenario vermijden. De Bruggelingen hebben nog één week om voor zichzelf uit te maken hoe ze met dit spitsendilemma zullen omgaan. Het proces kwam gisteravond laat in een stroomversnelling, toen bekend raakte dat Castillo tot het einde van het seizoen wordt uitgeleend aan FSV Mainz, de nummer twaalf uit de Bundesliga. Vandaag legt hij medische tests af in Duitsland. Als de spits de komende maanden goed presteert, kan blauw-zwart eventueel de transferom van 3 miljoen euro recupereren.