Direct naar artikelinhoud

Sanoma plukt zich verder kaal: 65 jobs op de helling

Mediabedrijf Sanoma kleedt zijn Belgische tak verder uit. Het wil 65 banen schrappen in Mechelen, zowel op de redacties als bij de onderhoudende diensten. Het personeel - 290 man - denkt na over 'creatieve acties'.

Het collectieve ontslag komt niet echt als een verrassing. Nadat het Finse Sanoma vorig jaar besliste om zijn belang in De Vijver Media aan Telenet te verkopen en tijdschriften als Humo en Story aan De Persgroep, werd meteen ook een flink deel van de verantwoordelijkheid van Mechelen naar het Nederlandse kantoor in Hoofddorp verhuisd. Ook ICT en boekhouding werden uitbesteed naar het buitenland. Sanoma zet die oefening nu nog verder en zal nog meer vanuit Nederland doen. Volgens de directie zal dat leiden tot een meer "wendbare organisatie, die beter is afgestemd op een snel veranderende marktomgeving".

De echte reden is wat cynischer, vinden ze bij de vakbonden. "Het gaat puur om winstverhoging", zegt Geert Haverbeke van de socialistische vakbond BBTK. "Nu maakt Sanoma 5 à 6 procent winst, maar dat moeten dubbele cijfers worden: 10 procent dus. Ze hebben daar geen doekjes om gewonden tijdens de ondernemingsraad gisteren. Zo'n beslissing kan misschien op korte termijn werken, maar als je daardoor de kwaliteit van je tijdschriften verlaagt, zal de winst ook weer snel gaan zakken."

De procedure-Renault, die verplicht is bij zo'n collectief ontslag, is nu opgestart en vakbonden en directie zullen de volgende dagen en weken overleg voeren. "Daarbij hopen we het aantal ontslagen te verminderen, en liefst elke job te behouden."

Ondertussen denkt vakbond en personeel ook na over creatieve acties. "Een staking heeft bij ons minder impact dan in een fabriek, maar we zullen naar middelen zoeken om de druk op de redactie maximaal te verhogen."

Volgens Haverbeke reageerde het personeel met onbegrip op de aankondiging, maar ook met een grote betrokkenheid. "Ze denken ook aan de kwaliteit van de tijdschriften en aan de lezers. Ze vrezen immers dat de kwaliteit omlaag zal gaan als meer vanuit Nederland gemaakt wordt, als de rest van het personeel hier meer moet werken en als vaste contracten vervangen worden door freelancers, die niet altijd dezelfde betrokkenheid hebben met een bedrijf."