Direct naar artikelinhoud

Akkoord eurozone maakt beleggers blij

Er heerste zuivere euforie, gisteren op de financiële markten. Dat de ministers van Financiën van de eurozone afgelopen weekend met de spierballen rolden, was de aanleiding voor een stevige opluchtingsrally. De grote jongens namen zowel de Europese kneusjes als de euro in bescherming.

Bel20 kent grote stijging en ook het verfoeide Zuid-Europese staatspapier kreeg weer vertrouwen

De Euro Stoxx50 klom 10,4 procent, de tweede beste prestatie sinds 1987. De Bel20 schoot 9,4 procent hoger, de op drie na beste prestatie sinds 1991.

“Vrijdag keken we al met open mond naar wat er gebeurde, omdat er fundamenteel geen aanleiding was voor een dergelijke neergang”, zegt een handelaar. “Maar dat dit na het weekend zou gebeuren, hadden we dan ook weer niet zien aankomen. Normaal hebben de Europese weekendvergaderingen weinig tot geen impact. Dat is nu wel even anders.”

Volgens de handelaars is de rally van gisteren meer dan het omkeren van shortposities (speculatie op een daling van de markt, JCS). “We zien de kooporders binnenstromen. Institutionele beleggers nemen opnieuw posities in”, vertelt een handelaar. “Die waren al geïnteresseerd maar durfden nog niet. Nu is het systeemrisico verminderd, waardoor de aandelen waar al fundamentele interesse voor was, massaal worden ingekocht.”

Dat bleek in heel Europa vooral het geval voor financiële aandelen. Europa slaagde er met verve in om de zenuwen over de schulden van landen als Griekenland, Portugal en Spanje te temperen. Dat de eurolanden de rangen sloten, maakte Zuid-Europees staatspapier weer aantrekkelijk. Terwijl Athene vrijdag nog ruim 12 procent rente moest toestaan om obligaties aan de man te brengen, was dat maandag nog maar 6,72 procent, een daling met 570 basispunten. De rente in Portugal zakte 155 basispunten, die in Spanje 55 basispunten. Dat overtuigde beleggers ervan dat banken en verzekeraars geen forse minwaarden op hun obligatieportefeuille zullen incasseren. De financiële deelindex van de brede Stoxx600-index won 12,6 procent.

Niet enkel de koerswinsten van de financiële aandelen maakten duidelijk hoezeer het sentiment op een weekend kan wijzigen. Ook op de markt voor credit default swaps (verzekeringen tegen een wanbetaling) bleek het vertrouwen plots hersteld. Een belegger die zich gisteren wilde verzekeren tegen een wanbetaling van een financieel bedrijf, betaalde daar zo’n 30 procent minder voor dan vrijdag.

Opvallend: de euro, waarvan de recente val mee aanleiding was voor de Europese interventie, profiteerde maar matig van het steunpakket. Hij verdapperde gisteren 0,9 procent ten opzichte van de dollar. “Voor valuta zijn de onderliggende fundamenten erg belangrijk”, legt BNP Paribas Fortisanalist Kristof Wauters uit. Vorige week zagen we een aantal schitterende economische data in de VS, wat duidelijk maakt dat de Amerikaanse economie sneller herstelt dan de Europese. Dat doet ook vermoeden dat de rente in de VS sneller opgetrokken zal worden.

In Brussel, waar financiële aandelen een zwaar gewicht hebben, was de opluchting compleet. De Bel20 telde er ruim 210 punten bij, tot 2.511,98 punten. De klim van 9,4 procent is meteen de vierde grootste in 19 jaar Brusselse beursgeschiedenis.

Danny Van Quaethem van SG Private Banking denkt dat het noodplan het startsein is om de meest ernstige problemen op te lossen. “Verlies de onderliggende fundamentals niet uit het oog”, zegt de analist. Hij wijst erop dat de macro-economische cijfers wereldwijd in de lift zitten en bedrijven met sterke bedrijfsresultaten voor de dag komen. “Er is geen enkele reden tot doemdenken”, oordeelt hij. “Een zeker optimisme is op zijn plaats.”

Alle Brusselse steraandelen sloten overtuigend in de plus. Enkel de defensieve spelers hielden het min of meer beschaafd: Colruyt steeg ‘maar’ 1,4 procent tot 182,4 euro, Delhaize hield het op 2,6 procent tot 61,95 euro. Bovenaan stond het Brusselse financiële trio. Hun koersen herstelden wat van de klappen van de voorbije weken. Ageas blonk uit, met een klim van 29,6 procent tot 2,28 euro. Het voormalige Fortis stond daarmee met stip op één in de Stoxx600-graadmeter, die 7,2 procent hoger spurtte tot 254,14 punten. De verzekeraar Ageas, die een grote blootstelling heeft aan Grieks staatspapier, zag door het schuldendrama ruim 36,4 procent aan beurswaarde verdampen.

KBC en Dexia, dat vandaag met kwartaalcijfers komt, volgden Ageas op de voet. KBC steeg 22,6 procent tot 33,17 euro, Dexia won 17,3 procent tot 3,87 euro. Hun winsten vielen daarmee hoger uit dan de gemiddelde koerswinsten van Europese bankaandelen: de DJ Bankenstoxx-index koerste 14,4 procent hoger.