Direct naar artikelinhoud

We willen vooral dat anderen langer werken

Belgen zijn steeds minder bereid om te werken tot de officiële pensioenleeftijd van 65 jaar, zo blijkt uit een enquête. 'Er moet iets gebeuren, maar niet bij mij', vat minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld) het standpunt van de Belgen samen.

Belgen reageren geprikkeld op de initiatieven van de overheid om hen tot langer werken aan te zetten. Uit de jaarlijkse peiling van pensioenverzekeraar Delta Lloyd blijkt dat 38 procent van de ondervraagden niet tot 65 jaar wil werken. Vergeleken met vorig jaar is dat een stijging met 5 procent.

Ook het aantal Belgen dat wél bereid is om door te werken tot zijn 65ste daalt. Slechts 27 procent van de ondervraagden is daartoe bereid, een daling met 3 procent in vergelijking met de enquête van 2012.

Vooral 50-plussers zien het niet zitten om tot de pensioenleeftijd door te werken: 55 procent zegt ronduit neen tegen pensioen op 65 jaar. Bij Delta Lloyd kijken ze niet op van de resultaten. "Ouderen hebben jarenlang te horen gekregen dat het wel kon om vroeger te stoppen. Pas de jongste twee jaar krijgen ze een andere boodschap", zegt Jan Van Autreve, CEO van Delta Lloyd Life.

Jongeren activeren

De enquête leert dat de Belgen niet langer willen werken dan 61 jaar. Een op de twee ondervraagden vindt dat een geschikte leeftijd om te stoppen met werken. Belgen gaan vandaag gemiddeld op 59,6 jaar op pensioen. Slechts tien procent van de actieve bevolking haalt als werknemer de pensioenleeftijd van 65 jaar.

"De Belgen hebben last van een not-in-my-careersyndroom", vergelijkt pensioenminister De Croo de reactie van de Belgen met het niet-in-mijn-achtertuinsyndroom. "Ze beseffen dat er iets moet gebeuren, maar zelf doen ze er liever niet aan mee."

Om het pensioenstelsel in de toekomst betaalbaar te houden en de kosten van de vergrijzing te betalen, zet de overheid de bevolking ertoe aan om langer te werken. Vervroegd pensioen en brugpensioen werden daarom minder aantrekkelijk gemaakt.

Maar die pensioenhervorming van de regering Di Rupo slaat niet aan. Op de vraag wat er nodig is om het pensioensysteem voor jongere generaties betaalbaar te houden, is het meest populaire antwoord in de enquête: jongere werklozen activeren.

Strengere wetgeving

De Croo wil mensen "meer goesting" geven om langer aan de slag te blijven. Meer vakantie, kortere werktijden en aangepaste jobs moeten mensen helpen om effectief drie à vier jaar langer aan de slag te blijven.

Indien zulke maatregelen geen kentering teweegbrengt, sluit De Croo strengere wetgeving niet uit. "Wellicht moeten we dan de stok hanteren. Kijk naar welk effect de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen teweegbrengt. België is het enige land dat vorig jaar een daling van het aantal langdurige werklozen heeft geregistreerd."

De Croo wil niet alleen werknemers aanpakken, hij viseert ook werkgevers. Slagen ze er niet in om oudere werknemers langer in dienst te nemen, dan hangt hen verplichte quota voor 50-plussers op de werkvloer boven het hoofd. "Werkgevers ontslaan veel te makkelijk oudere werknemers, terwijl ze die beter kunnen recycleren. Zolang er ter zake niks wijzigt, zal de roep om verandering steeds luider klinken. Zonder mentaliteitswijziging zullen we niet kunnen ontsnappen aan quota."

Niet inleveren

Uit de enquête van Delta Lloyd blijkt dat de ondervraagden bereid zijn om langer te werken, mits een aangepaste en flexibele baan en een financiële stimulans. Maar 83 procent zegt niet bereid te zijn om in te leveren op het loon aan het einde van de loopbaan.