Direct naar artikelinhoud

Februari was faillissementenmaand

Vooral in de horeca en de kleinhandel gingen veel bedrijven over de kop.

Met de stijging van het aantal faillissementen wordt de licht dalende trend van de afgelopen drie maanden tenietgedaan. De eerste twee maanden van 2011 waren het vooral Brussel (+16,3 procent) en Wallonië (+5,9 procent) die de klappen incasseerden. Binnen het Vlaams Gewest daalde het aantal faillissementen echter (-2,1 procent). Door het hoge aantal faillissementen kwamen er in februari daarnaast 2.313 jobs op de helling te staan. Dat zijn er meer dan in januari (1.469) en meer dan in februari 2010 (1.888). “De faillissementen van Brink's, de Zultse Wolspinnerij en Juma Beton wegen hierbij bijzonder zwaar door”, luidt het.

Volgens Graydon is er ook vrij plots een nieuwe stijging van het aantal faillissementen in de horeca en de kleinhandel te zien. Die twee sectoren noteren voor de eerste twee maanden van het jaar absolute records. Mogelijk werd een belangrijke stijging van de consumptieprijzen onmiddellijk gevolgd door een hoger aantal faillissementen binnen dezelfde sectoren, net zoals eind 2007. Het onderzoeksbureau waarschuwt daarom voor een domino-effect dat in die periode ontstond. Zo kwamen enkele maanden later ook veel bedrijven uit de transportnijverheid, de groothandel en de bouwnijverheid in moeilijkheden. “Het gevaar voor een herhaling mag geenszins worden onderschat”, klinkt het. Maar momenteel vindt er, in zowel de groothandel (-31,6 procent) als de transportnijverheid (-11,9 procent), een daling van het aantal faillissementen plaats.

Dalende werkloosheid

Nadat in september 2010 met het herstel van de economie een schuchtere daling van de werkloosheid in Vlaanderen ingezet werd, is februari 2011 ondertussen de zesde maand op rij met een daling. Dat meldt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) dinsdag op basis van cijfers van arbeidsbemiddelaar VDAB.

Vlaanderen telde eind februari 2011 198.480 niet-werkende werkzoekenden, of 6,83 procent van de beroepsbevolking. Dat zijn er 14.108 (6,6 procent) minder dan het jaar voordien.

De heropleving zorgt voor een terugval in de jeugdwerkloosheid (-11,9 procent) en in iets mindere mate van de middenleeftijdsgroep (-8,2 procent). De vijftigplussers profiteren dan weer nog niet van het economische herstel, met een toename met 1,5 procent van de werkloosheid in hun leeftijdscategorie. Het aandeel van de vijftigplussers komt uit op 26,7 procent.

Andere subgroepen die de dalende trend niet volgen zijn de zeer langdurig werkzoekenden (+5,8 procent) en de allochtone arbeidsreserve (+0,8 procent).

Alle Vlaamse regio’s noteren een daling, maar er zijn aanzienlijke onderlinge verschillen. De snelste dalers zijn Kortrijk-Roeselare (-12,9 procent) en Hasselt (-12,1 procent), die tijdens de crisis veel industriële banen verloren en nu het meest profiteren van het conjuncturele herstel. Antwerpen (-1,3 procent) zet de zwakste prestatie neer. De werkloosheid concentreert zich er in de stad zelf, met een grote populatie allochtone werkzoekenden (nieuwe Belgen met een vorige nationaliteit uit een niet-EU-land).

Vlaanderen telde eind februari 150.171 autochtone en 48.309 allochtone werkzoekenden.