Direct naar artikelinhoud

Gemeenten houden uitverkoop

Voor gemeentebesturen is de crisis nog lang niet voorbij. Om aan geld te geraken, zetten ze zowat alles wat los en vast zit in de etalage. Van standbeelden tot fietsen en van schepen tot kerken: het lijkt wel alsof half Vlaanderen te koop staat.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) stelt vast dat het aanbod aan gronden, huizen, machines en allerhande prullaria nooit eerder zo groot was. Voorzitter Luc Martens, ook burgemeester van Roeselare, ziet een verandering tegenover vroeger: "Er is een tijd geweest dat de gemeenten maar kochten en kochten. Pas als er een vraag van een hogere overheid kwam of een particulier, dan gingen onbenutte percelen onder de hamer. Nu is die beweging omgekeerd: de lokale besturen kijken zelf naar wat ze te veel hebben en gaan dan op zoek naar kopers." Hoofdreden, zegt Martens, is de begroting.

Nieuwe investering

"Onze mandatarissen staan heel dicht bij de bevolking. Elke beslissing die ze nemen is voelbaar in het hele dorp. Daarom probeert elk gemeentebestuur de belastingen zo laag mogelijk te houden. Maar ondanks al die inspanningen zijn er toch een vijftigtal besturen die niet anders konden dan de aanvullende belasting op de personenbelasting of de opcentiemen op onroerende voorheffingen te verhogen. Vele andere besturen rekenen op eenmalige inkomsten om de begroting in evenwicht te krijgen, zonder dat ze de mensen pijn moeten doen. De meeste inkomsten dienen overigens niet enkel om de begroting rond te krijgen, maar ook om nieuwe investeringen mogelijk te maken, schulden af te betalen of pensioengelden te voorzien voor later."