Direct naar artikelinhoud

Zuinige zege voor matig Essevee

Zulte Waregem heeft tegen Cercle Brugge gedaan wat het moest doen: winnen en geen tegendoelpunt slikken. Toch keerden ze met één zorg huiswaarts: zonder Thorgan Hazard is dit Essevee momenteel maar povertjes.

Net als in de vorige bekermatchen tegen Hamme en Charleroi schudde 'Coach van het jaar' Franky Dury zijn team door elkaar voor de kwartfinale tegen Cercle. De grootste verrassing: geen Thorgan Hazard op het middenveld. "Hinder aan de kuit", klonk het voor de match. En wie dat niet gelooft, maken ze aan de Gaverbeek wel iets anders wijs.

Een uitgelezen kans voor zijn ploegmakkers om te bewijzen dat ze het ook zonder de 'vedette' kunnen. Viel dat even tegen in de eerste helft. Zulte Waregem kwam weliswaar al na vijf minuten op voorsprong na een schicht van De Fauw in de kruising, maar zakte daarna veel te diep in en vond een half uur lang aanvallend weinig tot geen oplossingen.

De bezoekers tikten in balbezit bij momenten aardig rond. Dat leverde na twintig minuten één huizenhoge kans op. De save van de doelman was knap, maar de kopbal ook gewoon zwak. Cercle kwam vervolgens nog een aantal keer gevaarlijk opzetten, maar zonder succes en Essevee herstelde mondjesmaat het evenwicht. Op het uur bracht Dury met Habibou extra stootkracht in, maar dat maakte Essevee niet gek veel gevaarlijker.

Slordige passes

Het was na rust vooral Cercle dat opnieuw meer enthousiasme toonde en via Uchebo iets voorbij het uur nog een dot van een kans kreeg. Die schoot de bal onbegrijpelijk naast.

Bij de thuisploeg voorts vooral veel lange ballen, slordige passes en weinig inspiratie. Thorgan Hazard hoeft zich geen zorgen te maken, zijn basisplaats bij dit Essevee komt nooit ofte nimmer in gevaar.

Als Dury in de slotfase de score nog hoopte uit te diepen met de inbreng van 'jonkie' Bongonda voor Conte, dan was de poging van Staelens om de gelijkmaker te forceren voor tijd een pak geloofwaardiger. De bezoekers beukten nog, maar konden de thuisploeg niet meer verrassen.