Direct naar artikelinhoud

Politie wil af van 'vuiligheidskorps'

De politie van Brussel gaat staken door 'het aanhoudende amateurisme van het veiligheidskorps', dat is de ploeg die onder andere gevangenen tijdens hun proces in het justitiepaleis bewaakt. 'Als ze tenminste niet midden de zitting vertrekken om hun trein te halen.'

Het veiligheidskorps werd in 2003 opgericht om de politie te ontlasten van een aantal taken die ook door niet-politieleden kunnen worden uitgevoerd. Zo moet het veiligheidskorps verdachten en beschuldigden van en naar de rechtbank brengen, patrouilleren tussen honderden bezoekers per dag in het gigantische justitiepaleis en onruststokers uit de rechtszaal zetten. "Maar in plaats van een ontlasting is het veiligheidskorps een blok aan het been van de politie", zegt Gert Cockx, voorzitter van de politievakbond NSPV.

De vakbond diende zopas een stakingsaanzegging in van 20 december tot 3 januari. "De politieleden die dagelijks instaan voor de diensten in en om het Brussels justitiepaleis ergeren zich blauw aan het gedrag en het gebrek aan beroepsernst van een minderheid van leden bij het veiligheidskorps. Die minderheid verziekt de hele werksfeer en herleidt de publieke dienstverlening tot één grote karikatuur", schrijft Cockx in een brief aan de minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet (cdH) en de lokale politie van Brussel-hoofdstad-Elsene.

Pijnlijke incidenten

In de wandelgangen kreeg het veiligheidskorps intussen al de bijnaam 'het vuiligheidskorps'. "Om te beginnen is er het probleem van hun statuut", zegt Gert Cockx. "De leden van het veiligheidskorps zijn namelijk ambtenaar. Dat maakt dat ze 7,36 uur per dag werken. Dat wringt met hun takenpakket en veroorzaakt pijnlijke incidenten: het zou de eerste keer niet zijn dat een lid van het veiligheidskorps in het midden van een zitting zegt dat zijn werkdag erop zit en dat hij zijn trein moet halen. Dan moet er snel snel een politiepatrouille van straat worden geplukt om hen te vervangen. Anders staat de rechter daar alleen met die gevangene..."

Op het klachtenlijstje staat ook de screening van het personeel. "Hun kledijvoorschriften zijn voor interpretatie vatbaar. Dat maakt dat de rechter soms twijfelt wie nu de gedetineerde is: de gevangene of het lid van het veiligheidskorps. Maar soms ligt dat niet aan hun kledij maar gewoon aan hun gedrag."

Cockx verwijst naar een vertrouwelijk rapport van de Algemene Inspectie van de federale en lokale politie. Die hield een audit van het veiligheidskorps nadat meerdere magistraten klaagden over blanco zittingen of zittingen zonder verdachten. Reden: het veiligheidskorps slaagde er niet in om de verdachten op hun eigen proces te krijgen.

In het rapport staan 39 aanbevelingen. "Justitie vindt dat blijkbaar normaal en grijpt niet in. De politiek moet wakker worden geschud. Vandaar onze stakingsaanzegging."

Zootje ongeregeld

Laurent Sempot, woordvoerder van het Directoraat-Generaal van het Gevangeniswezen, waaronder het veiligheidskorps ressorteert, schrikt van de harde aanval. "We weten door de audit waar de problemen zijn en werken daaraan." Sempot noemt het verder opvallend dat hij alleen klachten hoort uit Brussel. "Misschien moeten we het veiligheidskorps uit Brussel verhuizen naar plekken waar ze wel welkom zijn en worden geapprecieerd."

Volgens Cockx is dat niet de oplossing: "Ik kreeg al dezelfde klachten uit Gent en Brugge. Het hele concept van het veiligheidskorps moet worden herbekeken. Nu is het gewoon een zootje ongeregeld."

---

KLACHTENLIJSTJE

Waaraan politieagenten zich ergeren

Veiligheidskorps bestaat uit ambtenaren die niet meer dan 7,36 uur werken

Leden van veiligheidskorps verlaten zitting om trein te halen

Rechter twijfelt soms wie nu de gevangene is: het lid van veiligheidspersoneel of de gedetineerde