Direct naar artikelinhoud

Peeters vecht voor Vlaamse regering

Met de moed der wanhoop zoekt minister-president Kris Peeters (CD&V) alsnog een compromis over de onderwijshervorming. Een crisisvergadering van de partijvoorzitters van CD&V, sp.a en N-VA bracht weinig soelaas.

"Omdat Vlaanderen geen koning heeft, moeten de partijvoorzitters het oplossen", stelde een onderhandelaar vooraf. Om acht uur kwamen Bart De Wever (N-VA), Bruno Tobback (sp.a) en Wouter Beke (CD&V) samen bij de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) om de zwaarste clash uit de geschiedenis van deze Vlaamse regering te ontzenuwen. Die kunstgreep kwam er omdat de onderhandelingen over de onderwijshervorming van minister Pascal Smet (sp.a) zaterdagavond volledig blokkeerden. Peeters zegde daarop zijn handelsmissie naar de VS af, en had de hele zondag bilaterale contacten met de tenoren van sp.a en N-VA. Bij het binnengaan zei Tobback "dat er maar één moeilijke leerling is die nog overtuigd moet worden", waarmee hij naar N-VA verwees. Na anderhalf uur al gingen de voorzitters en de minister-president uiteen, inhoudelijk werd enkel beslist dat er nieuwe tekstvoorstellen zullen komen.

Het pijnpunt dat op tafel ligt, is het wegwerken van de opdeling aso/tso/bso. Sp.a en ook CD&V willen af van die benamingen en pleiten voor een opdeling van scholen volgens studiedomeinen. Binnen elk domein zouden er dan opleidingen komen die gericht zijn op de arbeidsmarkt en andere die bedoeld zijn om voort te studeren. Op die manier moet het watervalsysteem verdwijnen, alsook het stigma dat nu op sommige scholen en richtingen rust.

N-VA veegt dat voorstel van tafel. Het veranderen van de naam zal geen mentaliteitswijziging teweegbrengen, zo menen de Vlaams-nationalisten, en bovendien is de impact op het veld veel te groot: elke school zou immers een profiel moeten kiezen, wat een immense verhuizing met zich zou brengen. Volgens N-VA bestaat er geen draagvlak voor zo'n ingrijpende verandering.

Nooit aso afschaffen

Dat De Wever de onderhandelingsmarge gisteren gevoelig verkleinde, viel bij de coalitiepartners in slechte aarde. "Zeggen: 'Aso gaat eruit', dat doe ik nooit", zei hij gisteren op de Antwerpse tv-zender ATV. Zowel CD&V als sp.a tillen erg zwaar aan dat publieke njet te midden van aartsmoeilijke besprekingen. "Bart De Wever voert een denkbeeldige oorlog en maakt een karikatuur van een goedbedoelde hervorming", zegt een kopstuk van CD&V. "Hij doet zijn slogan 'de kracht van verandering' alle eer aan. Hij houdt met al zijn kracht een verandering tegen." Peeters riep de voorzitters bijeen, zo luidt het nog bij de CD&V-top, "omdat de N-VA-ministers toch alleen maar zeggen wat de voorzitter hen influistert aan de telefoon".

Daar vragen ze zich ook hardop af of Smet niet te licht weegt voor deze zware hervorming. "Hij kwam niet altijd met een goed voorbereid dossier", luidt het. "Met Frank Vandenbroucke was het anders geweest." De sp.a doet die kritiek op haar vakminister af 'als een dooddoener' en schuift de schuld voor de blokkage volledig in de schoenen van N-VA. "Als De Wever deze hervorming niet wil, dan had hij dat vier jaar geleden maar moeten beseffen", zegt een socialistisch kopstuk. "Hij heeft het regeerakkoord onderhandeld."

Woensdag, de dag van het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement, ligt de nieuwe deadline voor de landing. Bij sp.a vragen ze zich zelfs af of het wel zin heeft om nog een hervorming door te voeren, als coalitiepartner N-VA die helemaal uitholt. "We zullen geen genoegen nemen met een masterplan." Het onderwijsveld, zowel het katholiek als gemeenschapsnet, waarschuwt dat het geen zin heeft "in een draak met zeven koppen". >>6-7