Direct naar artikelinhoud

Antwerpen helpt prostituees te stoppen

Antwerpen l Antwerpen biedt voortaan steun aan prostituees die uit het beroep willen stappen. In het kader van het Exitprogramma staan twee begeleiders ter beschikking voor dames die vrijwillig met het milieu willen breken.

Dat het Exitprogramma er zou komen, was al een tweetal jaar bekend. Deze maand startte het project definitief. "Het is allesbehalve makkelijk om als prostituee je goedbetaalde job op te geven", legt Eva De Wolf, woordvoerster van schepen van Sociale Zaken Monica De Coninck uit. "De vrouwen moeten niet enkel op zoek naar een job die sowieso minder betaald is, ze zitten ook nog eens met het stigma van ex-prostituee. Dat is niet meteen een voordeel op de arbeidsmarkt."

In de praktijk wil Exit de prostituees assisteren bij allerlei praktische beslommeringen. Door een jarenlang leven in een schemerzone zijn de vrouwen in kwestie vaak met een pak papieren niet in regel. "Exit zal bijvoorbeeld de brug vormen naar de VDAB of naar het OCMW", legt De Wolf uit.

Het Exitprogramma zal een stek vinden bij Gapro, het gezondheidshuis dat pal in de rosse buurt ligt. Het is volgens De Wolf niet de bedoeling om de vrouwen actief te overtuigen om uit het beroep te stappen.

(KrH)