Direct naar artikelinhoud

'Vlaanderen zal niet verarmen'

Econoom Ivan Van de Cloot van het Itinera-instituut is gematigd positief over de financieringswet.

Ivan Van de Cloot: "De voorbije dagen gaat het verhaal rond dat er meer geld uit Vlaanderen naar Wallonië zou vloeien door de nieuwe financieringswet, maar dat klopt niet. Het is niet abnormaal dat in de komende jaren een compensatie wordt gegeven aan Wallonië om de verliezen die die regio zal lijden, bij te passen. Dit mechanisme zat ook in alle vroegere staatshervormingen. Als je dat soort compensaties niet toekent, kun je gewoon geen compromis maken."

Die 'overgangsregeling' met het forfait voor Brussel en Wallonië houdt wel twintig jaar aan.

"Ja, maar dat bedrag blijft de eerste tien jaar hetzelfde, waardoor het eigenlijk steeds minder waarde heeft. Dat bedrag wordt immers niet aangepast aan de inflatie. Na die eerste tien jaar wordt het ook langzaam afgebouwd."

Keurt u de nieuwe berekening voor de fiscale autonomie goed?

"Dat model is minder complex dan wat in alle voorgaande nota's stond. Bij de split-rate of andere oude modellen had niemand nog zicht op zijn eigen belastinginkomsten. In het uiteindelijke compromis werd er gekozen voor een systeem van opcentiemen, waarover je ook kunt discussiëren, maar het is wel transparanter en eenvoudiger."

N-VA berekende dat Vlaanderen door de nieuwe financiering van de gemeenschappen 800 miljoen misloopt.

"Als je het totaalplaatje bekijkt, levert dit zeker geen verarming op voor Vlaanderen. Er wordt door N-VA een verkeerd gewicht toegekend aan bepaalde cijfers.

"Bepaalde bevoegdheden die Vlaanderen voortaan zelf mag uitoefenen, hebben vooral een hoge symboolwaarde. De overheveling van de kinderbijslag is 'een dikke vis' omdat het over enorm veel geld gaat, werkelijke autonomie voor Vlaanderen levert dit echter niet op. Maar ja, het afgelopen jaar werden de symbolen belangrijker dan de realiteit."