Direct naar artikelinhoud

Brussels Airport neemt dubbel zoveel vloeistoffen in beslag

BRUSSEL l Veiligheidscontroleurs op Brussels Airport hebben sinds het begin van de zomervakantie dubbel zoveel vloeistoffen in beslag genomen. Dat zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse van Brussels Airport Company (BAC).

Normaal gezien wordt er per dag zo'n 400 liter vloeistoffen, crèmes en gels in beslag genomen. Nu is dat ongeveer 1.000 liter. Dat komt ten eerste omdat er door de zomeruittocht dubbel zoveel reizigers vertrekken. Daarnaast blijken vakantiegangers minder goed op de hoogte van de regels die gelden voor het meenemen van vloeistoffen in de handbagage.

Sinds begin november vorig jaar mag er per persoon een doorzichtige plastic zak met maximaal 1 liter vloeistoffen, gels en crèmes mee in de handbagage. Die moeten bovendien verpakt zijn in potjes en flesjes van maximaal 100 milliliter. Uitzonderingen zijn verzorgingsproducten voor baby's, medicijnen met een doktersbriefje erbij en verzegelde producten uit de duty free. BAC heeft daarover uitgebreid gecommuniceerd, maar de informatie blijkt intussen ver weggezakt.

"Wie op vakantie gaat, denkt er niet aan als hij zijn koffer pakt", zegt Van der Cruysse. "Pas als reizigers erop gewezen worden, zeggen ze: 'Ah ja, dat is juist.'" Vaak denken passagiers aan boord te kunnen gaan met lippenstift, nagellak of mascara. Maar ook die spullen moeten in de zak. Tal van mensen vergeten ook dat ze niet zomaar hun toilettas kunnen meenemen in hun handbagage.

Anderen herinneren zich de boodschap nog wel, maar proberen de maatregel te omzeilen. Dan denken ze bijvoorbeeld dat voor een blikje cola wel een oogje wordt dichtgeknepen. Tot grote drama's leidt de inbeslagname niet, aangezien het niet om dure spullen gaat.

Al dat gestuntel zorgt echter voor langere wachtrijen bij de controle. "Als 2.500 passagiers de regels niet volgen, en je bent met die mensen telkens 10 tot 15 seconden bezig, dan zorgt dat toch voor een extra wachttijd van een paar minuten", berekent Van der Cruysse. Tot drama's als gemiste vluchten heeft dat nog niet geleid. Reizigers nemen de aanbeveling van BAC ter harte om ruim op tijd naar de luchthaven te komen. (TS)