Direct naar artikelinhoud

Nieuwe vennootschap slorpt Vlaams Woningfonds op

De dagen van het Vlaams Woningfonds zijn geteld. Over twee jaar moet er een nieuwe vennootschap op poten staan die alle sociale leningen in Vlaanderen zal bundelen. Eerder deze week raakte bekend dat het Woningfonds - de belangrijkste verstrekker van sociale leningen in Vlaanderen - op de rand van een faillissement staat.

Op dit moment verlenen zowel het Vlaams Woningfonds als de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) woonleningen tegen een lage rente aan mensen die het moeilijk hebben om bij de banken een lening te krijgen voor een eigen huis. Uit een audit van de Inspectie van Financiën bleek deze week (DM 02/03) dat het Woningfonds in erg slechte papieren zit: de kosten liggen er hoger dan de inkomsten, de werkingskosten swingen de pan uit en de beleggingen brengen veel te weinig op. Tel daarbij een misbelegging bij een IJslandse bank, en een faillissement loert om de hoek.

Alleen een fusie tussen het ongezonde Woningfonds en het gezonde VMSW leek nog soelaas te kunnen brengen. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) lanceerde bij de bekendmaking van de audit die piste, en kreeg gisteren daarvoor de steun van haar collega’s in de Vlaamse regering. Bedoeling is dat er niets verandert voor de mensen die een sociale lening hebben lopen of in de toekomst willen aanvragen. “We zullen in de toekomst minstens evenveel sociale leningen blijven uitreiken. Bovendien zal dat voor de klant eenvoudiger en transparanter verlopen, omdat het huidige kluwen wordt vervangen door één enkele sociale lening.”

Tegen 2013 komt er daarom één vennootschap voor sociale leningen dat de huidige fondsen zal opslorpen. Hoe die fondsen daar precies zullen inpassen, moet nog uitgeklaard worden. “Er zijn verschillende rechtsstructuren mogelijk”, legt Van den Bossche uit. "Bedoeling is dat we, aan de hand van externe expertise, in 2011 het businessplan opmaken.” Volgend jaar moet uitgeklaard zijn hoe die nieuwe structuur zal werken, met hoeveel subsidies en welke renteformules, zodat de nieuwe vennootschap het jaar erna operationeel kan worden. Bij de nieuwe vennootschap zullen alle personeelsleden van het Woningfonds en de VMSW een job krijgen.

“Dit is geen verdoken afdankingsoperatie”, verzekerde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). “Er worden zeker geen mensen aan de deur gezet.” Voor de nieuwe vennootschap een feit is, komt er eerst nog een grondige sanering van de boekhouding van het VWF. Zo wil de Vlaamse regering vermijden dat het gezonde VMSW besmet raakt door het kwakkelende Woningfonds.

Meer dan vijftigduizend Vlaamse gezinnen hebben een lening lopen bij het Woningfonds en de VMSW, tegen een rentevoet van gemiddeld 2 procent. In 2010 leende dit fonds voor een totaalbedrag van 322 miljoen aan gezinnen met lagere inkomens. Vijf jaar geleden was dat nog maar 129 miljoen euro. (TP)