Direct naar artikelinhoud

'Tourselectie blijkbaar niet verdiend'

Ritwinst in de Dauphiné was mooi geweest. Misschien zou dat de deur naar de Tour helemaal hebben opengezet voor Jan Bakelants. Helaas, Bakelants eindigde zevende en blijft in onzekerheid voor de Tour.

Jan Bakelants is een renner met een plan. Gisteren in Montélimar nam hij de start van de vierde etappe in het Critérium du Dauphiné met het plan om vier uur later in Gap zegevierend over de streep te rijden. Het broedde al langer in zijn hoofd. Van zodra hij het rittenschema van de Dauphiné onder ogen kreeg. Bakelants zou meegaan in een vroege vlucht. En dan al wie nog met hem mee was op de Col de la Manse het nakijken geven. Helaas, de Rus Joeri Trofimov had ook zoiets bedacht. Trofimov slaagde in zijn opzet, Bakelants werd zevende, op 28 seconden van de Rus.

Bakelants vloekte. "Trofimov is op het juiste moment weggegaan, ergens halfweg de slotklim. Dat was straf gezien. Ik had mee moeten gaan, maar ik reageerde te laat. Daarna heb ik nog geprobeerd het gat dicht te rijden. De anderen reden allemaal op mijn wiel. Ik had geen zin om in mijn eentje naar Trofimov te rijden en daarna geklopt te worden in de sprint. Ik ben niet dom."

Het gaat niet altijd zoals hij wil. Niet zoals vorig jaar, toen hij de tweede etappe van de Tour de France met aankomst in Ajaccio won. De hele wereld was verbaasd dat de Belg dit voor mekaar bracht. De hele wereld, behalve Jan Bakelants. "Die rit in Ajaccio zat al een heel jaar in mijn hoofd. Ik was natuurlijk slim genoeg om niemand daar iets over te vertellen. Maar ik heb er wel een heel jaar lang alles aan gedaan om te winnen. Dat het lukte, was geweldig. Maar dat ik mezelf had verrast? Dat zou ik niet zeggen."

Toen reed Bakelants voor Trek. Inmiddels is hij in de OPQS-ploeg van Patrick Lefevere aan de slag. Ook na vijf maanden is het daar nog altijd een beetje wennen. Voor de renner en voor zijn ploeg. Want Bakelants is ook een man met een handleiding. Die trouwens nog altijd niet weet of hij over een maand de Tour de France rijdt. Dat hij vorig jaar etappewinnaar werd, levert Bakelants geen vrijbrief op van Patrick Lefevere. "Je zou denken dat ik na mijn Tour van vorig jaar een selectie wel verdien, maar niets is minder waar."

De weelde is groot bij Omega Pharma. Bakelants zou zich erover kunnen opwinden. En ongetwijfeld heeft hij dat al gedaan. Maar gisteren leek hij toch vooral te berusten. "Echt waar, ik weet niet of ik naar de Tour ga."

Of hij het gevoel heeft dat hij in de Dauphiné examen moet afleggen? Niet, zegt Bakelants. "Ik solliciteer niet naar een plekje. Ik zou het liefst zo snel mogelijk een koers winnen. En verder moet de ploeg maar zien wat ze met mij doet voor de Tour. Het zou leuk zijn mocht ik dat op voorhand weten, maar ik ga er mij niet over opwinden. Ik begrijp ook dat de ploeg plannen heeft waar ik misschien niet in pas. Als ik naar de Tour ga, wil ik ook graag mijn eigen kaart trekken. Of ze dat weten in de ploeg? Als dat niet zo is, dan weten ze het nu."

Geen Tour, wat zou dat dan betekenen voor Bakelants? De renner zegt het niet te weten. Ongetwijfeld komt hij dan in de Ronde van Spanje (23/8-14/9) aan de start. Of nog liever rijdt Bakelants de Eneco Tour (11-17 augustus). "Als ik de Tour niet rijd, dan zijn er niet veel koersen meer. Zo'n druk programma heeft de ploeg niet meer. Ik heb gezien dat er in de Eneco één rit is die me erg ligt. Misschien moet ik daarop mikken."