Nederlandse regering met vertraging hoopvol voor associatieverdrag met Oekraïne

De Nederlandse regering heeft er vertrouwen in dat het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne toch zal kunnen worden geratificeerd. Premier Mark Rutte zal wel meer tijd nodig hebben dan gedacht om het njet van de Nederlandse bevolking tegen het verdrag te beantwoorden.
AFP or licensors

In april verwierp een meerderheid van de Nederlanders bij referendum het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Hoewel het geen bindend referendum was, had Rutte maar twee opties: ofwel het verdrag namens EU-lidstaat Nederland niet ratificeren, ofwel het verdrag zodanig aangepast krijgen dat Nederland wel kan instemmen.

Die laatste optie droeg steeds de voorkeur van Rutte, en er startte een onderhandelingsronde. Vandaag moest de Nederlandse premier aan de Tweede Kamer laten weten wat het uiteindelijk zou worden. Vorige vrijdag riep Rutte de Nederlandse oppositiepartijen nog op om hem te steunen, maar de deadline van vandaag is niet gehaald.

Hoopvolle brief van Rutte, nieuwe deadline

In een brief aan de Tweede Kamer laat Rutte vandaag echter weten dat zijn regering het toch mogelijk acht om het associatieverdrag te kunnen ratificeren. Kennelijk heeft premier Rutte nu toch voldoende steun gevonden bij oppositiepartijen CDA en D66. In de brief laat Rutte ook verstaan dat hij ook binnen Europa voldoende steun denkt te hebben voor een aanvullende Nederlandse verklaringen bij het EU-Oekraïne-verdrag. "Hoewel geen formele toezeggingen zijn gedaan, is het de verwachting van het kabinet dat een dergelijke uitkomst realiseerbaar is", klinkt het.

De komende anderhalve maand wil de Nederlandse regering verder onderhandelen met de EU-lidstaten en met Oekraïne. "Dat kost opnieuw tijd, meer dan velen gewenst hadden in Nederland", schrijft Rutte. De nieuwe deadline is nu de Europese Raad van 15 en 16 december, daar zouden de Nederlandse aanpassingen moeten worden bekrachtigd.

Nederlandse aanpassingen

Met de Nederlandse aanpassingen aan het associatieverdrag wil Rutte de Nederlandse verwerping tegemoet komen.

Er zal onder andere worden gezegd dat het verdrag geen voorbode is van een EU-lidmaatschap van Oekraïne. Er mag ook geen financiële en militaire steun vanuit Europa naar Kiev gaan.

Ook zou in de verklaring moeten worden bevestigd dat er geen vrij verkeer van werknemers tussen Oekraïne en de Europese Unie komt.

Meest gelezen