Direct naar artikelinhoud

Stillere Stiller

Het heeft lang geduurd, maar het moment waarop Ben Stiller met iets betrekkelijk fantastisch naar buiten kwam en verder dan zijn luidruchtige ego keek is nu vorig jaar eindelijk bereikt.

THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY
Avonturenfilm
Regie: Ben Stiller

De 48-jarige zoon van Jerry Stiller en Anne Meara, die in de jaren 60 scoorden met de televisieserie Stiller & Meara (en wie kan Jerry Stiller vergeten als vader van George Costanza in Seinfeld?), breekt vooral potten met acteren. Intussen is hij ook al 20 jaar actief als regisseur: Reality Bites, portret van de MTV-generatie; The Cable Guy, een onderschatte Jim Carrey; Zoolander en Tropic Thunder.

In deze remake van een gelijknamige komedie uit 1947 dwingt hij zichzelf het wereldberoemde persona 'Ben Stiller' stiller te zetten om met een inventief gesitueerd scenario, opvallend veel visuele flair en meer dan efficiënte digitale effecten te doen wat hij wil doen: scoren.

Het 'verhaal', dat fetisjobject van alle A-listdarren in Hollywood, verschilt van de oorspronkelijke film uit 1947, meer een vehikel voor Danny Kaye (en sidekick Virginia Mayo) dan een sterke komedie van de intussen vergeten Norman Z Mcleod. De Walter Mitty van Stiller werkt niet als uitgever van pulpfictie, maar is de verantwoordelijke voor het fotoarchief van LIFE Magazine, op het ogenblik dat het monumentale blad de boeken sluit.

Hij is een doodgewone, onopvallende dromer die de dagelijkse vernedering door assertieve oversten of zelfvernedering in de aanwezigheid van al te mooie collega's ontvlucht in spectaculaire Hollywoodiaanse fantasieën. Gecombineerd met een obsessioneel gevoel voor orde, herleidt dat escapisme zijn 'ware' identiteit voortdurend tot onmacht en onvermogen.

Impotent

Walter is impotent, maar het is die impotentie (het onvermogen om zijn perfectionisme aan de kant te zetten) die hem in een echt mondiaal rollercoasteravontuur doet belanden dat hij - Hollywood delivers - net als de held van zijn fantasie tot een volmaakt einde brengt.

Om redenen die de droomfabriek kenmerken blijft Walter Mitty een doorzichtige, geplande creatie. De film bezit echter een drive en groove die zelfs de grootste scepticus - ondergetekende is kandidaat voor de titel - tot (verward) gejuich drijft. Bonussen bij de vleet op de schijf, onder meer over The look of LIFE Magazine, die het spektakel in de hyper- en surrealiteit loodsen.