Direct naar artikelinhoud

Een geest vol scheermesjes

Vtm, zaterdag 16/3, 15u15

Chicago, 1929. Hildy Johnson (rol van Jack Lemmon) is de sterreporter van de Chicago Examiner. Maar hij heeft trouwplannen, waarna hij meteen ook de journalistiek vaarwel wil zeggen. En dus trekt hoofdredacteur Walter Burns (Walter Matthau) zijn trukendoos open om te vermijden dat zijn beste verslaggever er de brui aan geeft. Zeker nu de executie van een cop killer op de agenda staat. Dat moet voor sappige en sensationele krantenkopij kunnen zorgen.

En het wordt nóg beter: de veroordeelde kan ontsnappen. Op de koop toe blijkt dat er tijdens het proces misschien wel sprake is geweest van politieke corruptie. Voor aanstaande bruid Peggy (Susan Sarandon) betekent zo veel journalistiek snoepgoed toch wel stevige concurrentie.

The Front Page, het beroemde toneelstuk van Ben Hecht en Charles MacArthur, werd vele keren verfilmd, maar deze versie van Billy Wilder uit 1974 blijft een van de uitschieters.

Voor de al tijdens zijn lange leven legendarische filmmaker konden de Tien Geboden van de Regisseur makkelijk samengevat worden. De eerste negen zijn: 'Gij zult niet vervelen.' En het tiende is: 'Gij zult het recht op de final cut behouden.'

Niet álle films van scenarist-regisseur Wilder konden de toets doorstaan, maar het aantal klassiekers dat hij heeft achtergelaten, is indrukwekkend met films als Sunset Boulevard, Some Like it Hot, The Apartment en Irma La Douce.

Wat zijn eigen leven betreft, werd de final cut hem niet gegund. In 2002 overleed Wilder op 95-jarige leeftijd, terwijl hij naar eigen zeggen wilde blijven leven tot hij 104 was om dan "neergeschoten te worden door de jaloerse echtgenoot van mijn veel jongere minnares." De humor (in zijn komedies) en het cynisme (in zijn drama's) waren zijn typische kenmerken.

Zijn moeder, grootmoeder en stiefvader stierven in de concentratiekampen. Veel vertrouwen in de goedheid van de mens heeft Samuel Wilder - zijn bijnaam Billy kreeg hij van zijn moeder als eerbetoon aan Buffalo Bill - daar niet aan overgehouden. William Holden, die met Wilder samenwerkte aan Sunset Boulevard, hem later zou omschrijven als "een man met een geest vol scheermesjes."(Jan T.)