Direct naar artikelinhoud

België en Nederland gaan gasalliantie aan

Gasnetbeheerder Fluxys gaat een alliantie aan met zijn Nederlandse sectorgenoot Gasunie. Het industriële partnership moet hen een sterkere uitgangspositie geven in het internationale schaakspel om de gastransporten voor Noordwest-Europa.

De CEO’s van de twee gasinfrastructuurbedrijven, Walter Peeraer van Fluxys en Paul van Gelder van Gasunie, ondertekenden in Zelzate een gemeenschappelijke intentieverklaring aan boord van de Jacob van Artevelde, een schip van het Havenbedrijf Gent. “Samenwerking tussen beide bedrijven is een goede kans voor beide landen om de huidige goede positie in de internationaliserende energiemarkt te versterken en in te spelen op wijzigingen in de aardgasstromen.” Van een fusie zou geen sprake zijn, maar van gezamenlijke projecten wel.

De productie van aardgas in Europa loopt terug en er zal meer aardgas van elders naar Noordwest-Europa komen. Om dat gas te transporteren zijn nieuwe investeringen nodig. Fluxys is de beheerder van het aardgasnet in België en heeft ook de terminal voor vloeibaar aardgas in Zeebrugge in handen. Gasunie heeft een van de grootste gastransportnetten in Europa.

Zowel Fluxys als Gasunie ondertekende vorig jaar samenwerkingsakkoorden met de grote aardgasproducent Gazprom. De Belgisch-Nederlandse alliantie vergroot hun soortelijk gewicht in de onderhandelingen met Russische reus.

Gazprom wil de komende jaren twee nieuwe pijplijnen bouwen, de Nord Stream en de South Stream. In beide projecten heeft Gasunie, rechtstreeks of onrechtstreeks, een vinger in de pap. Nord Stream is de pijpleiding die Russisch gas via de Baltische Zee naar Noordwest-Europa moet gaan brengen. South Stream moet het Russiche gas via de Zwarte Zee naar Italië brengen.

Het Nederlandse Gasunie is lid en coaandeelhouder van het Nord Streamconsortium. Ex-Gasuniebaas Marcel Kramer, de voorganger van Paul van Gelder, is dan weer de baas over het South Streamproject.

Het is wellicht geen toeval dat de alliantie bezegeld werd op een schip van de Gentse Haven. Fluxysvoorzitter Daniël Termont, de sp.a-burgemeester en ex-havenschepen van Gent, zag een combinatie met het staatsbedrijf Gasunie al langer zitten. Fluxys is immers zelf in handen van de Belgische gemeenten. Termont is er een groot voorstander van dat alle transportnetten voor energie verankerd worden bij de overheid.

Fluxys is de aardgastransporteur van België en beheert onder meer 3.730 kilometer pijpleiding en de ondergrondse opslagcapaciteit in Zeebrugge. Het bedrijf is voor 90 procent in handen van de gemeenten. Het is in zekere zin gehernationaliseerd, want Electrabel en zijn Franse moedergroep GDF Suez zijn er volledig uitgestapt.

Het netwerk van Gasunie is een van de grootste gastransporthogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1.300 gasontvangstations.

Fluxys lonkt niet alleen naar Nederland, maar ook naar Duitsland. De Belgische gastransporteur heeft vorig jaar nog een belang van 19 procent gekocht in NEL of North European Gas Pipeline. Die geplande leiding in Duitsland moet Russisch aardgas naar Europa brengen. Fluxys was ook kandidaat om de Duitse gasnetbeheerder Thyssengas over te nemen, maar haalde het niet.