Direct naar artikelinhoud

Ook politie moet voortaan gordel dragen

Meer dan een kwarteeuw moesten politie, brandweer- en ziekenwagenpersoneel geen autogordel dragen. Door een nieuwe wet is dat voortaan wel verplicht. De wet geldt voor alle prioritaire voertuigen - dat zijn alle wagens die uitgerust zijn 'met blauwe knipperlichten en een geluidsapparaat'. Naast de bekende politie- en hulpdiensten vallen daar ook onder: de dienst van de FOD Justitie die gevangenen vervoert, de inspectiediensten van het openbaar vervoer en voertuigen die ingezet worden bij een ernstig incident met gas, water of radioactieve stoffen.

"Tot op vandaag was er geen gordelplicht in prioritaire voertuigen. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we de logica omgedraaid. Behalve in een klein aantal uitzonderingen is iedereen, net als de doorsnee burger, voortaan verplicht een gordel te dragen", zegt Isabel Casteleyn, woordvoerder van Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris van Mobiliteit. De uitzonderingen waarover ze spreekt: ziekenwagenpersoneel dat iemand moet verzorgen, of agenten die een arrestant in bedwang moeten houden.

"Dit is een goede zaak", zegt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA. "Vroeger was men vrijgesteld indien de opdracht dit rechtvaardigt. Dat was voor interpretatie vatbaar. Nu is de regelgeving tenminste eenduidig." Marc Hellinckx van de vaste commissie van de lokale politie zegt dat politiemensen in theorie nu hun collega's die tijdens de diensturen geen gordel dragen kunnen verbaliseren.