Direct naar artikelinhoud

Sp.a blokkeert belasting-voordeel voor aandelen

De sp.a stelt haar veto tegen een belastingvoordeel voor aandelen. De partij blokkeert daarmee het voorstel van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V).

Belgische gezinnen sparen als nooit tevoren. Vandaag hebben de Belgen samen 230 miljard euro op hun spaarboekjes staan, een absoluut recordbedrag, dat echter niets oplevert door de lage rentes en de inflatie. Anderzijds krijgen vele bedrijven amper nog kredieten voor investeringen.

"We moeten aanmoedigen dat er meer geld van spaarboekjes naar risicodragend kapitaal gaat", benadrukte CD&V-vicepremier Steven Vanackere dit weekend in De Tijd. "Ik sta positief tegenover een nieuwe wet-Cooreman-De Clercq." Die wet werd in de jaren tachtig bedacht om aandelen fiscaal aantrekkelijk te maken, ook voor kleine spaarders. Particulieren die aandelen kochten, kregen een belastingvoordeel.

"Zo'n nieuw fiscaal voordeel kan niet", reageert Karin Temmerman, de sp.a-fractieleidster in de Kamer. De socialisten delen de analyse van Vanackere: slapend spaargeld moet 'gewekt' worden. Maar niet via risicovolle beleggingen, en zeker niet met behulp van een belastingvoordeel.

"Vanackere maakt een vreemde kronkel", vindt Temmerman. "De regering heeft de roerende voorheffing net opgetrokken naar 25 procent, een stapje om de belastingen van arbeid te verschuiven naar vermogen. Het is toch niet de bedoeling om alles terug te draaien? Waar zouden we het geld voor de ingreep ook vandaan halen?"

Sp.a ziet meer heil in de volkslening, een stokpaardje van vicepremier Johan Vande Lanotte. Het systeem is simpel: via banken wordt een ophaling van spaargeld georganiseerd. Wie intekent, krijgt een gewaarborgd rendement, dat hoger ligt dan de spaarrente. Het geld wordt dan gebruikt voor allerlei sociaal-economische projecten.

Ook Groen gaat niet akkoord met Vanackere. "De minister moedigt de spaarder aan om met overheidssteun te investeren in risicoproducten", aldus Kamerlid Stefaan Van Hecke. "Via Belfius zou hij beter een veilig spaarproduct lanceren om Belgische kmo's aan krediet te helpen."

Open Vld is wel voorstander. De liberale senator Rik Daems heeft een wetsvoorstel klaar dat de bestaande fiscale vrijstelling van 1.880 euro op spaarboekjes wil uitbreiden naar nieuwe aandelen en staatsbons. "De enigen die baat hebben bij de bestaande regeling zijn de banken, die zowat gratis geld krijgen", reageert hij. "De intrest op spaarboekjes is zo laag dat de mensen ondertussen letterlijk geld verliezen. Dat kan niet. Daarom moeten we gezinnen de keuze geven. Willen ze absolute zekerheid tegen een laag rendement? Of iets meer risico met hogere winstkansen? Mijn voorstel is ook budgettair neutraal. Het blijft immers gelijk waar die 1.880 euro precies staat. Bij een nieuwe wet-Cooreman-De Clercq ligt de kostprijs inderdaad wat moeilijker." >>5