Direct naar artikelinhoud

Met Kris is het niet langer perfect

In de vorige regering schouder aan schouder, nu diametraal tegenover elkaar. Met enkele gewiekste aanvallen mepte minister-president Kris Peeters (CD&V) de liberaal Dirk Van Mechelen in de hoek tijdens het Oosterweeldebat.

"Sorry, Kris, niet langer perfect." Dirk Van Mechelen (Open Vld) steekt zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken op Twitter. Hij en niemand anders was nochtans diegene die met dat ene zinnetje - 'Met Kris was het perfect' - concurrent Peeters een gigantisch cadeau gaf in de kiescampagne van 2009. Die verstandhouding is nu ver te zoeken.

Het was CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel die tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement de aanval inzette richting Van Mechelen. Nadat die laatste in zijn haast technocratische stijl een vragenlijst over het BAM-tracé had afgelezen, keek Van den Heuvel hem met een strenge blik aan en vroeg hem "of Open Vld de regeringskeuze van het BAM-tracé nu steunt of niet".

Van Mechelen weigerde daar volmondig op te antwoorden. De voormalige begrotingsminister, nu oppositielid, probeerde de vraag te ontwijken. "Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. In 2009 is ons eigen Lange Wapperproject vastgelopen omdat de leefbaarheid niet gegarandeerd was. Pas als de regering dat 100 procent kan aantonen, zullen wij de hand reiken in dit project."

Bloed geroken

Een duidelijk geïrriteerde Peeters had bloed geroken. Peeters liet zijn ouwe makker niet zomaar wegkomen. Hij sprak Van Mechelen rechtstreeks aan vanop de regeringsbanken. "Open Vld zit mee in de Antwerpse meerderheid, en die staat resoluut achter deze keuze. U hebt het MER-rapport toch ook gelezen? Bent u op basis daarvan bereid om het draagvlak te vergroten?"

Even later voegde Peeters daar fijntjes aan toe: "Open Vld heeft het BAM-tracé vroeger zélf verdedigd vanuit de regering."

Tsjevenpaling

Van Mechelen, die ondertussen al verschillende aanvallen van de meerderheid had gepareerd, schoof wat ongemakkelijk op zijn stoel. De liberaal probeerde zich kranig te houden, maar toen moest hem toch iets van het hart. Van Mechelen liet opnieuw een zinnetje optekenen dat aankomt als een dreun. "Sorry dat ik het zeg, maar dit is u onwaardig."

Vlaams Belangoppositielid Jan Penris kon zijn pret niet op bij de broedertwist. "Meneer Van Mechelen, u kronkelt zoals een tsjevenpaling."

Peeters krijgt wat hij heeft gevraagd: min of meer een garantie dat Open Vld zijn prestigeproject zal steunen. Het belang kan moeilijk worden overschat. Voor de Vlaamse coalitie is het Oosterweeldossier te belangrijk om nu nog te mislukken. Peeters heeft nood aan een daadkrachtig imago voor de verkiezingen van 25 mei. Dat de zenuwen strak gespannen staan, bleek ook uit de bijna voltallige regeringsploeg die met geslepen messen naar het parlement was gekomen.

Rekenhof

Op 27 maart is de volgende mijlpaal in het Oosterweeldossier. Die dag staat er in het Vlaams Parlement een nieuwe voortgangsrapportage op de agenda. Het Rekenhof is inmiddels gevraagd om de totale kost van de regeringsbeslissing te berekenen. Voorlopig ligt die op zo'n 3,5 miljard euro. Peeters zei gisteren al dat de opbrengst van het BAM-tracé wordt geschat op 14,2 miljard euro.