Direct naar artikelinhoud

Het beste moet nog komen

De 'Gouden Generatie' van Duitsland heeft nu echt goud. Na de WK-titel mag Duitsland zich al verkneukelen op het EK 2016 als volgende groot doel. Enkele dragende spelers zijn - op Klose na - dan nog niet te oud en het jonge geweld in de huidige Mannschaft zal tot volle wasdom komen.

"Dit Duitsland zal moeilijk te kloppen zijn." Aldus Franz Beckenbauer na de vierde wereldtitel van Duitsland. En wie zoals hij het WK won als speler (1974) en als bondscoach (1990) heeft recht van spreken. Merk wel de nuance: Beckenbauer zei 'moeilijk' - in 1990 had hij na zijn WK-titel boudweg verklaard dat "Duitsland voor jaren onklopbaar zou zijn". Waarvan hij later dik spijt kreeg: de Mannschaft verloor op het EK 1992 van het kleine Denemarken en op het WK 1994 in de kwartfinale van Bulgarije.

Toch zijn er nu goede redenen om aan te nemen dat Duitsland dit keer wel vertrokken is voor een langere periode van dominantie. Terwijl de ploeg van 1990 een 'aflopende generatie' was, met oudjes als Brehme, Matthäus, Littbarski en Völler, ligt het zwaartepunt van de huidige Mannschaft naast de nodige ervaring van een Philipp Lahm (30 jaar) of Bastian Schweinsteiger (29 jaar) vooral in het jonge hart van de ploeg. Liefst veertien spelers van de 23-koppige Duitse WK-selectie zijn 25 jaar of jonger. En velen staan in de as van de ploeg. Het centrale verdedigingsduo Hummels-Boateng is 25 jaar oud. Op het middenveld speelde Kroos op wereldniveau, en hij is net als de offensieve 'alleskunner' Müller nog maar 24.

Nog symbolischer voor de frisse toekomst van de Mannschaft is de winninggoal in de finale. In elkaar geknutseld door André Schürrle (23 jaar) en Mario Götze (22 jaar). Zwevend tussen een basisplaats en een status als invaller bleken beiden op dit WK al erg bepalend. Het uitvallen van Sami Khedira - met 27 jaar toch al een veteraan van vele oorlogen - in de finale leek voor Duitsland op het eerste gezicht een handicap. Maar geen probleem: de jonge Christoph Kramer draaide tot zijn noodzakelijke wissel perfect mee. De 23-jarige knaap won volgens de statistieken al zijn duels en negentig procent van zijn passes kwam juist aan, zelfs toen hij al groggy geslagen was.

Gouden generatie

Talent zat dus in de Mannschaft, en dat belooft al voor de volgende grote voetbalafspraak in Frankrijk wanneer Schürrle en Götze - die intussen al omgedoopt werd tot 'Götzinho' - tot volle wasdom komen. Reken daar ook nog eens Marco Reus en Ilkay Gündogan bij - twee pechvogels die door blessures op dit WK ontbreken, maar intrinsiek absolute wereldtop zijn - en een supertalent als Julian Draxler (Schalke 04) dat tegen dan verder in zijn ontwikkeling staat. Ook stuwmotoren als Schweinsteiger en Lahm zijn over twee jaar nog niet afgeschreven, dus eigenlijk zal wellicht alleen 'good old' Miroslav Klose (38 jaar in 2016) afhaken.

Deze 'Gouden generatie' kan dus in 2016 voor de combinatie WK- & EK-titel gaan, zoals Duitsland op het EK 1972 en het WK 1974 en zoals de recente maar aflopende gouden generatie van Spanje met drie grote titels op rij tussen 2008 en 2012. "Deze Mannschaft is nog niet op zijn eind", zei bondscoach Löw. Ook Bild-zeitung schat de toekomst zeer positief in: "Deze elf halen nog een titel", luidde het in een commentaar, waarbij de auteur opvallend België ziet als te duchten concurrent. "België heeft een reusachtig potentieel, te vergelijken met onze situatie tien jaar geleden." Merci voor het compliment, en België is dus gewaarschuwd: een jonge ploeg mag geen excuus zijn, zo bewees en bewijst Duitsland toch.