Direct naar artikelinhoud

Nu op demorgen.be

Uitgebreide versies van deze bijdragen leest u op onze website

Klaas De Brucker: 'Verhoog inschrijvingsgeld, maar niet voor iedereen'

Het debat gaat tot nu toe over het al dan niet verhogen van de studiegelden. Een gedifferentieerde aanpak komt nauwelijks aan bod. Als een bedrijf wil saneren, gaat het op zoek naar kostendrijvers in het productieproces. Daarop wordt ingegrepen, ofwel worden de kostendrijvers omgevormd tot special products, die aan hogere prijs worden aangeboden. Laat ons deze logica toepassen op het hoger onderwijs. Neem nu de Engelstalige opleidingen, die buitenlandse studenten aantrekken - op de vlucht voor de hoge studiekosten in eigen land. De Vlaamse overheid moet deze mee subsidiëren en zij verhogen de werkingskost van de instellingen (taalcoaching, extra groepen). De instellingen beschouwen buitenlandse studenten evenwel als een nieuw middel om marktaandeel te winnen en versterken dus dit fenomeen. Waarom vragen we voor dit special product geen hogere prijs?

De Brucker doceert micro-economie, Europees beleid en decision-making aan KU Leuven, Campus Brussel.

Mathias Bienstman: 'Klimaatblindheid beu'

Onlangs vond er een meeting op het hoogste niveau plaats. Europees president Van Rompuy wilde weten hoe België aankeek tegen het Europese klimaatbeleid tot 2030. Ons land toonde zich niet van haar meest 'ambitieuze' kant. België pleitte voor extra flexibiliteit om onder toekomstige klimaatdoelstellingen vandaan te geraken.

Klimaatblindheid is geen exclusief Belgisch fenomeen. In New York gaan dit weekend tienduizenden mensen de straat op voor wat mogelijk de grootste klimaatbetoging ooit wordt. Wereldwijd vinden er duizenden acties plaats, ook in Brussel. Ze tonen aan dat velen het getalm van de politieke klasse beu zijn. Maar vooral: dat we niet van plan zijn om het daarbij te laten.

Bienstman is voorzitter van de Klimaatcoalitie.

Brecht De Smet: 'IS is geen probleem van de islam'

Het kan niet genoeg benadrukt worden: de problematiek van IS(IS) en geradicaliseerde jongeren is in de grond géén probleem van de islam. We kunnen die opkomst niet begrijpen zonder de politieke en economische destabilisering van de regio en het blijvende racisme en de falende sociale integratie in ons eigen land in rekenschap te brengen.

De Smet is onderzoeker bij de Middle East and North Africa Research Group (UGent). Mede-ondertekenaars zijn onder anderen Sami Zemni (UGent) en Pascal Debruyne (UGent).

David Dessin: 'De betovering van religieus geweld'

'Een groot deel van de twintigste eeuw geloofden we dat religies vanzelf zouden ontwapenen, als je hun leden maar wat vrijheid, gelijkheid en broederschap biedt. De strijders van IS leren ons een ander verhaal. We hoeven onze hoop niet op te geven, maar misschien is het tijd om ons naïeve geloof, dat het allemaal vanzelf in de juiste (lees: onze) richting zal gaan, te herzien? Daarbij zullen ook atheïsten als Maarten Boudry (DM 13 en 17/9) moeten leren dat er een onvermijdelijke betovering uitgaat van religieus geweld, die enkel doorbroken kan worden door een krachtige tegenformule.'

Dessin is godsdienstfilosoof en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen.