Direct naar artikelinhoud

Waarom Giel tegenhouden en Syriëstrijders niet?

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) begrijpt niet waarom justitie 'monnik Giel' in België houdt terwijl Syriëstrijders niet worden tegengehouden. 'Bonte is niet goed geïnformeerd', reageert het Brussels parket.

Justitie hanteert twee maten en twee gewichten, vindt Hans Bonte (sp.a). De Vilvoordse burgemeester verwijst met die uitspraak naar Giel, de 15-jarige monnik die niet naar een klooster in India mag, en geradicaliseerde minderjarigen waarvan er sterke indicaties zijn dat ze zich voorbereiden om in Syrië te strijden. "Waarom wordt er voor hen geen uitreisverbod als beschermende maatregel ingesteld?"

Bonte begrijpt niet waarom de parketten niet ingrijpen. De burgervader zegt over een lijst te beschikken met vijftig namen van moslims uit de regio die vertrekkensklaar zijn. Onder hen ook acht minderjarigen, waarvan zes uit Vilvoorde. De parketten zijn op de hoogte, zegt hij. "Waarom schieten die niet in actie? Ik heb al herhaaldelijk gesmeekt om hun identiteitspapieren af te nemen, maar dat wordt niet gedaan. Waarom houden ze dan wél een brave blanke jongen tegen die met vreedzame bedoelingen in een klooster wil studeren? De jeugdbeschermingswet is toch voor iedereen dezelfde?"

Jean-Marc Meilleur, Brussels parketwoordvoerder, zegt dat Bonte niet goed geïnformeerd is. "We zijn hier wel degelijk mee bezig en volgen elke ontwikkeling op de voet. Er is dagelijks contact met de politiezone Vilvoorde-Machelen." Volgens Meilleur zijn er verschillende dossiers voor minderjarigen geopend. "En er worden jeugdrechters gevorderd die de verschillende situaties bekijken." De rechters kunnen ook zo'n uitreisverbod als bij Giel uitspreken, zegt hij. "De procedure is dezelfde, maar de problematiek anders."

Volgens Meilleur staat het verhaal van Giel mijlenver van dat van de Syriëstrijders. "In het geval van Giel was veel duidelijk: we wisten wat hij wilde, waar hij naar toe ging en wanneer hij het vliegtuig nam. Syriëstrijders werken achter de schermen."

Bonte is van plan een parlementaire vraag aan justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) te bezorgen. "Zij zal dan pas reageren", zegt haar kabinet.