Direct naar artikelinhoud

EU-spionagedienst is 'compleet bezopen'

Europees commissaris Viviane Reding wil, als tegengewicht voor de Amerikaanse NSA, een Europese spionagedienst oprichten. 'Compleet bezopen', klinkt het in ambtenarenkringen.

Europa moet zich niet straffeloos laten afluisteren door de Amerikanen. Onder het motto 'oog om oog, tand om tand' bepleitte Europees commissaris Viviane Reding (Justitie) daarom de oprichting van een European Intelligence Service (EIS), zeg maar de continentale tegenhanger van de gewraakte NSA. In 2020 zou de EIS operationeel moeten zijn.

Een opmerkelijk voorstel van Reding (62), tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie. Spioneren is namelijk bij uitstek een nationale bevoegdheid. En niemand in de hoofdsteden die er ook maar over piekert om deze macht over te dragen aan Europa. Integendeel: de EU-landen bespioneren elkaar volop en proberen dat angstvallig geheim te houden.

Een Europese inlichtingendienst gaat nog een stap verder dan een Europees voetbalteam voor het wereldkampioenschap, een idee waarmee EU-politici doorgaans hun carrière laten ontsporen. Of een Europees volkslied. Zelfs een Europese kredietbeoordelaar als concurrent voor de falende Standard & Poor's (ook al Amerikaans) van deze wereld, gaat de lidstaten al te ver.

Reding sprak op persoonlijke titel, liet een Commissiewoord-voerder gisteren weten. De Commissie heeft er nooit over gesproken en heeft ook niet de intentie dat te doen. Anoniem vellen Commissieambtenaren een vernietigend oordeel: een 'compleet bezopen idee' en 'een van de wilde dromen van Reding'.

De Luxemburgse commissaris, bezig met haar derde termijn, staat in Brussel bekend als een ongeleid projectiel. Eerder trapte ze de Fransen op hun tenen én ziel, door de uitzetting van Roma door Parijs te vergelijken met de deportatie van Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Reding toont interesse om volgend jaar Commissievoorzitter Barroso op te volgen. Het verlies van haar partij in de Luxemburgse verkiezingen vorige maand, lijkt die ambitie te smoren. Ambtenaren vermoeden dat ze nu verder wil in het Europees Parlement, liefst als voorzitter.

Het voorstel van commissaris Viviane Reding wordt op hoongelach ontvangen in de EU-lidstaten