Direct naar artikelinhoud

'Netanyahu misleidt volk over aanval Iran'

Yuval Diskin, tot vorig jaar hoofd van Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël, heeft de Israëlische premier Netanyahu en minister Barak van Defensie beschuldigd. Zij zouden feiten omtrent het gevaar van het Iraanse atoomprogramma verdraaid hebben.

"Ik vertrouw ze niet", zei Diskin (55), tussen 2005 en 2011 chef van de Shin Bet (Shabak), over Netanyahu en Barak. Hij deed zijn uitspraken in aanwezigheid van een groepje gepensioneerde collega's. De conversatie werd op film vastgelegd.

Netanyahu en Barak vertellen het Israëlische volk niet de volledige waarheid omtrent het atoomprogramma van Iran, zei de voormalige spionnenbaas. "Zij zeggen dat na een Israëlische aanval Iran geen atoombom meer zou kunnen ontwikkelen. Dat is misleidend. Sterker nog, veel deskundigen menen dat een aanval de ontwikkeling van het Iraanse kernprogramma alleen maar zal versnellen."

"Ik heb geen vertrouwen in de leiders als het tot een conflict met Iran of een regionale oorlog komt", zei Diskin. "Geloof me, ik heb ze van nabij meegemaakt. Dit zijn niet de mensen die ik aan het roer wil zien staan."

Diskin verwijt Netanyahu ook "geen interesse te hebben in voortgang van het vredesproces met de Palestijnen. Vergeet de verhalen die ze vertellen over Abu Mazen (de Palestijnse president Abbas, RB) die niet zou willen praten. Deze regering heeft geen enkele interesse in overleg. Ik weet van nabij wat er gebeurt. Ik werkte daar tot een jaar geleden."

Netanyahu en Barak reageerden zelf niet op de uitspraken van de ex-spion. Uit kringen rond beide bewindslieden klonken het afgelopen weekeinde wel woorden als "onverantwoordelijk", "beschamend", en "onbeduidend". Een hoge ambtenaar zei dat Diskin "gefrustreerd" was. Hij zou vorig jaar gepasseerd zijn bij de benoeming van de nieuwe baas van de buitenlandse veiligheidsdienst Mossad. "Als hij geen geloof had in de huidige regering, waarom diende hij dan toch nog een jaar onder Netanyahu? En waarom wilde hij baas van de Mossad worden onder diezelfde Netanyahu?" Ook werd gesuggereerd dat Diskin een carrière als politicus nastreeft.

De uitspraken van Diskin over het Iraanse atoomprogramma staan niet op zich. Eerder zei de voormalige Mossadbaas Meir Dagan dat een "aanval op Iran het stomste is wat je kunt bedenken". Vorige week oordeelde Israëls hoogste legerchef Benny Gantz dat het niet zo'n vaart hoeft te lopen met de bouw van een Iraans atoomwapen. De internationale sancties zouden al effect sorteren. Volgens de Israëlische legerleider zijn de Iraanse leiders bovendien "rationele mensen".

Analisten vragen zich ondertussen af wat Diskin, Dagan en Gantz bezielt. Politiek wetenschapper Ira Sharkansky, hoogleraar aan de Hebreeuwse Universiteit, suggereert in zijn blog dat het om een georkestreerde actie kan gaan. Netanyahu en Barak spelen daarin de gemene politiemannen. Diskin, Dagan en Gantz hebben de rol van de goede politiemannen op zich genomen. Met als doel: Teheran onder druk zetten. Of is hier slechts sprake van, schrijft Sharkansky, "de Israëlische versie van democratie?"