© REPORTERS

Drie Belgische clubs in top vijftig meest productieve jeugdopleidingen

Er behoren drie Belgische clubs tot de top vijftig van de meest productieve jeugdopleidingen. Racing Genk, Anderlecht en Standard leidden samen 96 voetballers op die over heel Europa in de hoogste divisies spelen. Dat zegt een recente studie van het CIES, het Internationaal Centrum voor Sportstudies.

wic

De productiefste club is het Nederlandse Ajax, dat maar liefst 72 spelers opleidde die nu uitkomen in één van de 31 Europese hoogste klasses. Partizan Belgrado en Dinamo Zagreb vervolledigen de top drie met 61 en 55 spelers. Standard is de eerste Belgische club op een 23ste plaats. Vanuit de jeugdrangen van de Rouches vonden 36 spelers de weg naar het eerste elftal. Elf daarvan zitten nu nog of weer bij Standard, vijfentwintig zwermden intussen uit naar andere clubs. Anderlecht staat op een 31ste plek met 31 opgeleide spelers, terwijl Genk plaats 36 bekleedt. De Limburgers leidden 29 spelers op die nu in de hoogste divisie spelen.

Een heel ander beeld krijgen we echter wanneer we kijken naar de herkomst van spelers die nu uitkomen in de vijf grootste Europese competities Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. Hier staan er helemaal geen Belgische clubs in de top vijftig. Real Madrid is lijstaanvoerder, de hoofdstedelingen leidden 41 spelers op die nu uitkomen in één van de vijf grootste Europese competities. Barcelona staat op plek twee met 37 stuks, Manchester United is derde met 34 opgeleide spelers.

De CIES beschouwde een speler als opgeleid door een welbepaalde club zodra hij minstens drie seizoenen tussen de leeftijd van 15 en 21 had doorgebracht bij die club. Bekijk via deze link de volledige rankings.

Aangeboden door onze partners

Lees meer over Standard Luik