Direct naar artikelinhoud

Lof in Nederland voor Stany Crets' musical over Pippi Langkous

BRUSSEL l De Vlaams-Nederlandse musical Pippi zet de boel op stelten, geregisseerd door Stany Crets, oogst meteen na de première lovende kritieken in Nederland. De Volkskrant loofde de "vette' personages van Crets en de vertolkingen van Amaryllis Uitterlinden ("een krachtige, natuurlijke Pippi") en Koen van Impe, die Kapitein Efraïm speelt. Pippi zet de boel op stelten is een vervolg op de succesmusical Pippi Langkous uit 2005, die vijf Nederlandse Musical Awards en vier Vlaamse Musicalprijzen in de wacht sleepte.

Meneer Crets, verbaasd over dit succes?

"Goh, als ik nu nee zeg klink ik heel arrogant en als ik ja zeg denkt iedereen: waar is die mens nu mee bezig (lacht). Maar ik hou wel van wat ik gemaakt heb, dus ik had ook met slechte recensies kunnen leven. Maar dit is natuurlijk veel leuker."

U wordt onder meer geprezen vanwege de raamvertelling die u heeft bedacht.

"Het probleem met de boeken over Pippi is dat het geen echte verhalen zijn. Eigenlijk is het gewoon een serie anekdotes waarin Pippi heel erg stout is. Ik zocht toch een wat grotere spanningsboog. Daarom ben ik uitgegaan van een typisch Astrid Lindgrenthema: het gegeven dat je iemand anders kunt zijn als je de dingen anders ziet. Die boodschap laat ik een grootmoeder vertellen aan haar kleindochter die zichzelf nogal saai vindt. Die kleindochter wordt dan uiteindelijk Pippi. Dat geeft het verhaal een body en gaf me ook de kans er meer emotie in te stoppen."

U zet de personages dik aan.

"Ja, ik mocht mijn zin doen, hè (lacht). Pippi is uiteraard van zichzelf al een geweldig personage. Maar haar buurkinderen Tommy en Annika zijn een beetje kleurloos, omdat ze alleen als klankbord voor Pippi fungeren. Daarom heb ik die een beetje aangezet. Dat is ook leuker voor de volwassenen in de zaal."

Was het lastig om zo'n Vlaams-Nederlandse coproductie te maken?

"Niet op het toneel. De samenwerking is heel gladjes verlopen. Maar er zijn wel bepaalde dingen waar men in Nederland wat politiek correcter mee omgaat. In de boeken wordt bijvoorbeeld gesproken over een negerkoning in Taka Tukuland. Ik heb dat gewoon laten staan, maar sommige Nederlanders waren bezorgd hoe dat zou worden ontvangen. Tot nu toe hebben we er gelukkig nog geen problemen mee gehad."

(HC)