Direct naar artikelinhoud

Kleinkinderen erven straks voordeliger van grootouders

Kleinkinderen dreigen niet langer met een fiscale kater achter te blijven wanneer ze erven van hun grootouders. De Vlaamse regering haalt de drempels voor de erfenissprong weg uit het belastingwetboek.

Gezien we met zijn allen alsmaar langer leven, erven we steeds later. Het is geen uitzondering meer dat kinderen al ruim de 60 voorbij zijn op het moment dat hun ouders sterven en het ouderlijke huis en het roerende patrimonium moeten verdeeld worden.

Vaak stellen deze mensen vast dat ze dat geld niet meer nodig hebben, terwijl hun kinderen het goed zouden kunnen gebruiken, voor pakweg de aankoop van een gezinswoning. Daarom riep de overheid in 2013 de erfenissprong in het leven. Zo kunnen mensen de nalatenschap van hun ouders meteen doorschuiven naar hun kinderen. Maar het gebeurt zelden: de wetgever liet een vaak pijnlijke fiscale adder onder het gras.

"Vandaag moeten kleinkinderen op een erfenis altijd minstens evenveel successierechten betalen als hun ouders hadden moeten betalen. Zelfs als er meer kleinkinderen dan kinderen zijn en zij dus normaliter in een lagere belastingschaal vallen. Tot nu toe was de regel immers dat de Vlaamse schatkist geen verlies mocht lijden door zo'n erfenissprong", zegt minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld).

Potentieel verlies

"Met de Vlaamse regering hebben we afgelopen vrijdag beslist om die regel te schrappen", zegt Tommelein. "Daardoor zullen kleinkinderen het correcte bedrag betalen en wordt de erfenissprong in de praktijk een stuk interessanter." De liberaal vindt het verdedigbaar dat er dus minder geld naar de staatskas vloeit. "De maatschappij verandert. Mensen worden steeds ouder en op het moment dat ze hun erfenis nalaten, kunnen de kleinkinderen dat geld soms beter gebruiken."

Het potentiële verlies voor de Vlaamse overheid, zit volgens Tommelein al in de begroting 2018 opgenomen.