Direct naar artikelinhoud

Niet meer asielzoekers aan Belgisch-Franse grens sinds ontruiming Jungle

Sinds de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais houdt de politie gemiddeld 21 asielzoekers per dag tegen bij de grens. 'Dat is niet meer dan voordien. Voorlopig kunnen er zich hier geen tentenkampen vormen', zegt binnenlandminister Jan Jambon (N-VA).

De Jungle van Calais bestaat niet meer. Het geïmproviseerde tentenkamp is half oktober ontruimd. Veel asielzoekers zijn overgeplaatst naar opvangcentra, maar een aanzienlijk deel blijft elders op zoek naar een nieuw onderkomen.

De vrees bestond dat honderden migranten hun geluk zouden beproeven in België. Maar voorlopig is dit onterecht. De jongste weken heeft de Belgische politie gemiddeld eenentwintig asielzoekers per dag onderschept aan de grens.

Dit lijkt veel, maar dat aantal is eigenlijk 'normaal'. De afgelopen maanden werden elke dag gemiddeld achttien asielzoekers tegengehouden aan de grens. Dat leren cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA).

Veel massagewerk

Het gaat voor een groot deel om mensen uit Somalië en Eritrea, mensen die meestal niet de middelen hebben om smokkelaars te betalen, maar wel absoluut naar het Verenigd Koninkrijk willen. "De toestroom vanuit Calais blijft voorlopig beperkt", verduidelijkt Jambon via zijn woordvoerder.

Volgens de minister is dat te danken aan de 120 agenten die hij heeft vrijgemaakt. "Dit schrikt af."

Daarnaast heeft ons land ingezet op betere samenwerking met Frankrijk. De jongste jaren was die lang niet altijd even goed. Ook na de aanslagen in Parijs kwam er kritiek vanuit Frankrijk. Na veel massagewerk is de relatie nu verbeterd. "Maar we blijven alert. Het is onduidelijk wat de impact van de ontmanteling op termijn zal inhouden voor ons land. We houden de extra voorziene capaciteit van 120 politiemensen dan ook paraat", klinkt het bij Jambon.

Als ze niet naar België afzakken, waar gaan de asielzoekers dan wel naar toe? De Franse hoofdstad Parijs blijkt een populaire bestemming. Er verblijven intussen meer dan tweeduizend migranten. Ze wildkamperen er op straat.