Direct naar artikelinhoud

Jean-Paul Van Bendegem is Einstein (op scène tenminste)

Albert Einstein en James Ensor deelden ooit een tafel op het terras van het restaurant Au Coeur Volant in De Haan. Na 79 jaar ontmoeten ze elkaar daar weer, zij het in theatervorm. Wetenschapsfilosoof Jean-Paul Van Bendegem debuteert in het theater in de rol van Einstein.

De Haan, 2 augustus 1933. Natuurkundige Albert Einstein is op de vlucht voor de nazi's. Op de reis die hem uiteindelijk naar de VS zal leiden, passeert hij langs de Belgische kust. Hij ontmoet er kunstenaar James Ensor, die op dat ogenblik een grote naam is in de kunstwereld. De Haan, vandaag. Jean-Paul Van Bendegem en televisie- en theateracteur Kurt Defrancq ontmoeten elkaar in het gelegenheidsrestaurant Het Vliegend Hart in parkdomein La Potinière. De twee heren ensceneren er vanavond in première de historische ontmoeting tussen Einstein en Ensor. Hoewel, niet helemaal. Niemand weet wat de Nobelprijswinnaar en de kunstschilder ooit echt tegen mekaar hebben gezegd. Al wordt beweerd dat ze beiden bijzonder veel aandacht hadden voor de bevallige dame die hen bij het diner bediende.

Wanneer we de twee hoofdrolspelers spreken gaan ze nog een laatste keer door hun tekst voor ze zich straks aan de theatrale feestdis wagen. Van Bendegem lijkt ondanks zijn stoïcijnse reputatie licht nerveus. Van Bendegem: "Ik zit al jaren in de show- en entertainmentsector die het doceren aan de universiteit eigenlijk is. Maar dit is toch wat anders. Ik was ook niet onmiddellijk voor het idee gewonnen maaruiteindelijk ben ik overstag gegaan omdat ik het een mooi idee vind dat we voor een groot deel onszelf spelen. Het stuk wordt geen klakkeloze historische kopie van het gesprek tussen Ensor en Einstein. We blijven vooral de artiest en de professor die het goed met elkaar kunnen vinden. Maar in elk geval blijft het wel een enorme uitdaging voor een academicus als ik (lacht)."

Van Bendegem en Defrancq zullen in het stuk vrijuit over het leven en de liefde praten. Dat verbaal vuurwerk wordt zorgvuldig geregisseerd door Herwig De Weerdt. Hij zal de twee vernuftige lieden tijdens het toneelstuk bovendien een heuse maaltijd bereiden. Actrice Ann Verhelst is gelegenheidswaardin en wordt waarschijnlijk hoofdonderwerp van de gedachtewisseling tussen Van Bendegem en Defrancq.

Kurt Defrancq was al langer geïntrigeerd door de mythische ontmoeting tussen Einstein en Ensor. Hij woonde zelf ooit in De Haan en kwam op het idee om deze voorstelling te maken. Hij nam contact op met regisseur Herwig De Weerdt, die meteen op de kar sprong. Ze vroegen zich af of de rol van Einstein niet door een waar intellectueel kon worden vertolkt. Er werd onmiddellijk aan Jean-Paul Van Bendegem gedacht. Defrancq: "In Jean-Paul heb ik een fantastische tegenspeler gevonden. Hij is een begenadigd acteur. En hij weet zijn taal te gebruiken. We hebben stevig gerepeteerd met de tekst van Hans De Weerdt, maar af en toe beginnen we ook te improviseren. Heerlijk om dat met Jean-Paul te kunnen doen."

Au Coeur Volant wordt vandaag en morgen nog in De Haan opgevoerd en keert begin oktober nog driemaal terug naar de kustgemeente. Daarna volgen enkele voorstellingen in Gent en Koksijde. "Dat we niet zo veel spelen, vind ik best oké", zegt Van Bendegem. "We moeten de reacties van het publiek nog afwachten, geen idee of ik me op de planken staande kan houden."

Au Coeur Volant, vandaag en morgen in Parkdomein La Potinière, De Haan. 5 en 6 oktober in d'Annexe. www.vermeylenfonds.be