Direct naar artikelinhoud

'Ook ik werd vroeger gepest'

'Ik werd op school ook gepest', zegt de leider van het hackerscollectief Down-Sec. Na de zelfmoord van een 14-jarig meisje dat gepest werd op internet, leggen hij en zijn kompanen al een hele week websites lam. 'Er moet op elk niveau meer gedaan worden tegen cyberpesten. Dit mag nooit meer gebeuren.'

De zelfmoord van het tienermeisje uit Herstal heeft Anonkiller, de schuilnaam die de leider van Down-Sec gebruikt, en zijn medehackers fel geraakt. Het Belgisch-Franse hackerscollectief liet in het verleden al meerdere websites vastlopen uit onvrede over bepaalde regeringsbeslissingen, maar nog nooit haalden ze zo hard uit als na het overlijden van de gepeste Madison Wintgens.

"Dat was het zoveelste pestincident. Ik vond dat we moesten reageren", vertelt de leider. "Een van onze leden kent vrienden van Madison en zelf werd ik ook ooit het slachtoffer van pesters op school. Ik was altijd de eerste van de klas en dat wekte heel wat jaloezie op. Op jonge leeftijd was ik een beetje een eenzaat, zoals zoveel hackers. Ik heb altijd vrienden gehad, maar soms wilde ik gewoon alleen zijn. Zo werd ik een makkelijk slachtoffer. Fysiek werd het pesten nooit, maar woorden doen ook pijn. Met ouder te worden, is het pesten gestopt, maar die periode vergeet ik nooit."

Anonymous

Omdat ze zo geraakt waren door Madisons tragische verhaal besloten de hackers op hun eigen manier te reageren door websites van ministers, overheidsinstellingen en zelfs banken (zie lijst) onbereikbaar te maken. "Op elk overheidsniveau moet er meer gedaan worden tegen cyberpesten zodat dit nooit meer gebeurt", zegt Anonkiller over hun "maatschappelijke missie".

De Belg sloot zich twee jaar geleden aan bij Anonymous, het bekendste wereldwijde netwerk van 'hacktivisten', maar richtte een goed half jaar geleden Down-Sec op. "Binnen Anonymous was er te vaak discussie over hoe ver een actie mocht gaan. Omdat ik me niet langer door hen wilde laten beperken, ben ik mijn eigen weg ingeslagen en heb ik een tiental mensen gerekruteerd."

De DDoS-aanvallen waarmee de afgelopen week alle websites bestookt werden, voerde hij eigenhandig uit. "Je hebt geen 36 hackers nodig voor zo'n simpel klusje. Binnen onze groep heeft iedereen zijn specifieke rol. We werken aan drie missies tegelijk in twee landen. Bovendien kun je zo'n aanval tegenwoordig al starten via een applicatie op een smartphone."

Nadat de eerste sites platgelegd werden, kregen de hackers heel wat steunbetuigingen via de sociale media, maar ontvingen ze ook noodkreten van andere ouders van wie de kinderen gepest werden.

"Acht ouders hebben ons gecontacteerd om onze hulp in te roepen omdat ook hun kinderen via het internet hard aangepakt worden", zegt Anonkiller. "Die mensen waren ten einde raad en vonden nergens hulp. Niet bij de politie, niet bij de school. Via ons krijgen ze info over organisaties waar ze met hun verhaal terechtkunnen. Merken dat je kind gepest wordt en daaronder lijdt, is voor elke ouder zwaar. Voor al die ouders die niet geholpen worden, strijden wij."

Namen en foto's

Dat die strijd strafbaar is, kan het hackerscollectief niet deren. "De politie beschikt voorlopig over geen concreet bewijsmateriaal tegen ons", zegt Anonkiller. "Hoe ik dat weet? Laat ons zeggen dat er een politieman is die ons gevecht steunt."

Voorlopig zal het hackerscollectief geen websites meer lamleggen. "De volgende stap is het vrijgeven van de informatie van Madisons pesters", zegt Anonkiller. "Uit pure noodzaak. Want een van hen is zelfs naar Frankrijk gevlucht en belemmert op die manier het politieonderzoek." Down-Sec zou de namen en de foto's van de minderjarige pesters gisteren verspreidden, maar dat gebeurde om een onduidelijke reden uiteindelijk niet.