Direct naar artikelinhoud

Drie niet alledaagse filmpareltjes

FILM Het beste uit het Sundance Film Festival Maandag, dinsdag en woensdag, 23u20 en 23u40, Acht

Drie avonden op rij kunt u op Acht kijken naar evenveel speciallekes die hoge ogen gooiden op het prestigieuze Sundance Film Festival. Zoals het leuke Next Goal Wins, dat het verhaal vertelt van het Amerikaans-Samoaanse voetbalelftal dat na een 31-0-nederlaag tegen Australië algemeen als 'het slechtste team op de planeet' wordt beschouwd. Maar die eretitel weerhield de moedige en ambitieuze Samoanen niet om alsnog een gooi te doen naar de kwalificatie voor het WK 2014. Dat werd geen succes. Zeer in tegenstelling tot deze fijne en veelvuldig bekroonde docu.

Een ander meesterwerkje is de beklemmende thriller Whitewash, waarin we het trieste wedervaren volgen van sneeuwruimerchauffeur Bruce die tijdens een dronken joyride door de besneeuwde bossen van Quebec een man doodrijdt, in paniek slaat, het lijk verbergt en de wildernis in vlucht.

Voor Stand Clear of the Closing Doors ten slotte moeten we naar New York, waar Ricky, de aan het syndroom van Asperger lijdende 13-jarige zoon van illegale migranten, na een moeilijke dag op school aan een chaotische elfdaagse zwerftocht door de metro begint. En er zo voor zorgt dat zijn in onmin levende familie zich weer met elkaar verzoent.

Aanrader voor filmliefhebbers die eens wat anders willen.