Direct naar artikelinhoud

Europese boeren verdienen komende jaren een vijfde meer

BRUSSEL l De Europese boeren zullen de komende jaren hun inkomen globaal met 21 procent zien stijgen. Dat voorspelt de Europese Commissie in zijn marktvooruitzichten 2007-2014. Vooral in de nieuwe lidstaten gaat de landbouw rooskleurige tijden tegemoet, meldt Vilt, het Vlaams Informatiecentrum voor Land- en Tuinbouw.

De toename van het landbouwinkomen zal niet overal in de EU in gelijke mate gebeuren. Voor de EU-15 zal de groei gematigder zijn, met een stijging van net geen 10 procent. In de EU-10, de landen die na 2004 toetraden, zal het inkomen gemiddeld toenemen met bijna 25 procent. Roemenië en Bulgarije, die er als laatsten zijn bijgekomen, zien het landbouwinkomen dankzij de Europese subsidies met liefst 72 procent stijgen.

Het Europese graanverbruik zal stijgen door de toenemende vraag naar graan voor biobrandstoffen. De graanvoorraden zouden op korte termijn grotendeels verdwijnen, maar tegen 2014 weer toenemen tot 11 miljoen ton.

De afschaffing van de steun aan de maïs zal het risico op structurele overschotten in Hongarije, Slowakije, Bulgarije en Roemenië wegnemen. Anderzijds gaan die oliehoudende zaden gouden tijden tegemoet, ook al als gevolg van de toenemende vraag naar biodiesel.

Ook de veehouderij mag zich in de handen wrijven nu voorspeld wordt dat de vleesconsumptie tegen 2014 met meer dan 3 procent stijgt. Enkel de productie van rundvlees zal verder dalen. Die van varkensvlees zal trager toenemen, terwijl de evolutie van de productie en consumptie van kippenvlees onzeker is. Veel zal afhangen van de vogelgriep. (SD)