Direct naar artikelinhoud

Mechelse commissaris: 'Dit racisme motiveert me'

Als een onverwachtse uppercut. Zo ziet Mechels politiecommissaris Jinnih Beels (39) de racistische foto die van haar verspreid werd. 'Maar mijn dierbaren zijn harder geraakt.'

De man achter de racistische fotomontage heeft aanzien binnen het politiekorps van Mechelen-Willebroek. Hij is niet alleen hoofdinspecteur, maar vertegenwoordigt het korps ook als lid van de Mechelse afdeling van IPA, een internationale politievereniging. "Hij stond op een goed blaadje bij enkele leidinggevenden, maar nu...", klinkt het intern. "Er wordt nagekeken of er eerder al binnen het gesloten WhatsApp-groepje waar hij de foto deelde nog andere spotprenten over andere collega's werden verspreid."

De man zit intussen geschorst thuis. Dat is een normale zaak en zeker geen schuldigverklaring volgens zijn advocaat Frédéric Thiebaut. "Zo kan het onderzoek sereen verlopen", klinkt het bij de raadsman. "Hij hoopt dat het onderzoek snel afgerond is. Dan zal duidelijk worden hoe een en ander exact gegaan is."

Vorige vrijdagochtend werd Jinnih Beels door een van haar naaste collega's ingelicht over het bestaan van de fotomontage. Het beeld volgde, en een halve seconde later rinkelde de telefoon. "Eerlijk gezegd, ik was er niet goed van. Want ik weet niet waarom een collega zoiets zou doen."

Zelf kon Beels - die al 16 jaar voor de politie werkt - het grove racisme wel snel plaatsen. "Maar toen besefte ik dat mijn echtgenoot, mijn 10-jarig zoontje en al mijn dierbaren dit ook te zien zouden krijgen. En dat zij ook met dit beeld geconfronteerd zijn, maakt me kwaad."

Krokusvakantie

Beels kon haar man (ook een politiemedewerker) zelf inlichten. "Hij heeft dan het nieuws over de foto aan onze zoon verteld. Gelukkig is het nu krokusvakantie en zal dit wanneer hij weer naar school moet wel al wat overgewaaid zijn."

"De persoon hierachter is in mijn ogen een dommerik. Niet alleen mijn dierbaren zijn geschaad, maar het hele Mechelse korps heeft hierdoor een stempel gekregen." Tal van collega's, maar ook de korpsleiding en Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) schaarden zich achter de commissaris.

"De vele steunberichten doen deugd. Vooral omdat ik zeker niet wil dat elke Mechelse politieman nu versleten wordt voor racist. Dit alles is confronterend, maar we waren goed bezig in Mechelen met ons diversiteitsbeleid. En dit incident motiveert mijn collega's en mij alleen nog maar meer. Die rotte appels zijn uitzonderingen."