Direct naar artikelinhoud

Ingrid Seynhaeve Topmodel uit het West-Vlaamse Menen

Op twee continenten wonen, heeft zo zijn voordelen. Twee huizen mogen inrichten, bijvoorbeeld. Ingrid Seynhaeve, haar man en kinderen beleven het beste van twee werelden in New York en Parijs.

Dit verhaal begint in New York, waar geen haar op Ingrid Seynhaeves mooie hoofd overwoog om ooit naar de Lower East Side te verhuizen. In het New York van pakweg vijftien jaar geleden had de wijk een nogal kwalijke reputatie, dus wou Ingrid vanuit Soho naar Greenwich Village verkassen. En toen het Belgische topmodel zwanger werd, was de zaak helemaal beklonken. In Greenwich zou ze zich omringd weten met leuke, net zo zwangere vriendinnen en een resem goeie scholen. De perfecte plek voor een jong gezin.

Maar dat was buiten haar nuchtere Franse man gerekend. Jean-Baptiste Iera, acteur en stichter van de Parijse trattoria IT (it-trattoria.com), is immers niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Jean-Baptiste, Gio voor de vrienden, keek rond, maakte wat berekeningen en concludeerde dat de Lower East Side driemaal goedkoper was. De knoop was snel doorgehakt. Voor Gio althans, Ingrid weigerde wekenlang om naar de Lower East Side af te zakken. Pas toen Gio haar bezwoer dat hij hun ultieme droomstek had gevonden, hopte ze even heen en weer om hem, met lichte tegenzin, gelijk te geven.

De vondst bleek een grote, heldere cascoruimte te zijn die twee etages besloeg en in een nieuw pand huisde. Met tuinterras, gezamenlijk dakterras met zicht op zowel The Empire State Building, Brooklyn Bridge als Williamsburg Bridge en een park voor de deur. Die naakte feiten trokken Ingrid over de streep. Zwanger en wel begon het stel aan de werken. Van meet af aan stond vast dat ze zo veel mogelijk zelf zouden doen om kosten te drukken en het appartement naar hun eigenzinnige hand te zetten. Europese nuchterheid in New York.

Niet dat die aanpak per se van een leien dakje liep. Integendeel. "Soms had ik zoveel stress dat ik dacht dat ik hier ter plekke ging bevallen", zegt Ingrid. Om het ruimtegevoel van het appartement te behouden, kreeg de hele oppervlakte dezelfde wengéhouten vloer. De slaapkamers met dressing en badkamer kwamen in de kelderetage en kregen grote vensters, met terrastoegang en een eigen terras. Wakker worden met zicht op groen, en dat in de Lower East Side. Ingrid combineerde vintagevondsten met eigentijdsere stuks. Een strakke Corian-keuken met een Deense eetkamer uit de jaren 50, een warmrood tapijt en een luster uit muranoglas bijvoorbeeld. Her en der objecten die het model van over de hele wereld mee naar huis sleepte. Van een schaal uit Bali over een buffeljuk uit Thailand, ingecheckt als surfboard. Tegen de muren een Keith Haring uit zijn beginjaren, een foto van Ingrid van Helmut Newton én een imposant werk van Peter Beard, vriend des huizes. Een trotse sanseveria op de vensterbank verraadt Ingrids roots. "We zijn nu ongeveer tien jaar verder, een eeuwigheid in New York. Toen was dit een ranzige wijk, vandaag is het een coole plek. Denzel Washington en Josh Lucas wonen om de hoek, regisseur Spike Jonze resideert enkele etages boven ons en fotografe Brigitte Lacombe is onze buurvrouw. Onlangs stond Robert De Niro hier in de gang voor haar te poseren omdat het licht net goed zat.'

Het zag er lang naar uit dat Ingrid en Gio voorgoed naar New York verkast waren. Hun twee zonen Lukas en Hayden werden er geboren en groeiden op tot rasechte New Yorkers. Miniglobetrotters die vlotjes tussen Frans en Engels switchen. Alleen jammer dat er gependeld moest worden. Meer en meer zelfs.

Werkverplichtingen en familiefeesten riepen het stel nu en dan naar Europa terug en omdat het betere hotelleven snel verveelde en verbouwen hen in het bloed zit, besloten ze uit te kijken naar een eigen stek in Parijs. Een plek waar ze thuis konden komen en het kroost hun eigen speelgoed kon terugvinden. Gio zocht en vond een bijzonder ruim hoekpand uit 1894. Een plek met geschiedenis. Het fungeerde lange tijd als de Parijse residentie van Foead I, de eerste koning van Egypte, om daarna over te gaan in de handen van de Spaanse koning Carlos die hier verbleef telkens wanneer hij in de stad was. Maar door het vele brandglas oogde het donker en somber, sinister en troosteloos. Ingrid stelde prompt haar veto. "Mijn hart ligt in New York dus ik ga die oceaan niet oversteken om hier in een kerk te wonen, no way. Hier ga ik dood." Maar beetje bij beetje, tekening per tekening, slaagde Gio er opnieuw in om zijn vrouw te overtuigen. Hij zag een helder ruim hoekpand vol potentieel.

Gio stripte het appartement, sloeg aan het ontwerpen en kwam op het idee om een mezzanine te creëren die de badkamer, slaapkamer en het bureau zou herbergen. Een tussenetage die ook naar de tweede verdieping of de kinderetage zou leiden. Om het invallende licht optimaal te benutten en het ruimtegevoel niet te beperken, besloot hij om die mezzanine af te scheiden via kamerhoge en -brede raampartijen. Een huzarenstukje dat Gio samen met NP2F-architecten tot een goed einde bracht. Samen creëerden ze een tussenetage zonder steunmuren, een zwevende betonblok, verankerd in de zijmuren. Intussen maakte Ingrid moodboards. Zij de inspiratie, hij de uitvoering. Soms is het paar het instant eens, andere keren moet er wat gebakkeleid worden.

Zo was Ingrid meteen gevonden voor de bibliotheek die Gio rond de televisie ontwierp, maar bleek de open haard een heikel punt. "Ik wou een open haard, Gio niet. Hij droomde van witte kasten, iets wat ik compleet niet zag zitten. Ik wou geen kil huis met showroomallures, wel een thuis waar je in leeft." Het compromis: een open haard in de witte keuken met een zwarte kast die het geheel lijkt in te kaderen. Sommige meubels werden van New York naar Parijs verscheept, andere werden ter plekke gekocht. En zo kreeg Parijs toch een beetje een Amerikaanse touch. Kwestie van ook hier écht thuis te komen.

/

43 jaar

/

Getrouwd met de Franse acteur Jean-Baptiste Iera

/

Woont in New York en Parijs

/

mama van Lukas (10) en Hayden Kaye (6)

De start

New York

Het vervolg

Parijs

Dubbelleven

in Parijs en New York

In New York kunnen de zonen zich uitleven in hun speelhoek en in de beschutte tuin.

In Parijs werd een zwevende etage gecreëerd die uitkijkt op de woonruimte.

Deens vintage meubilair, een strakke keuken en zicht op een park.

Her en der foto's van grootmeesters of modellensouvenirs en spullen die Ingrid van over de hele wereld mee naar huis sleepte.

De immense ramen laten genoeg licht binnen voor twee verdiepingen.

Dankzij het zwevende extra volume voelt de keuken knus aan. De open haard wilde Ingrid per se.

Het huis dateert uit 1894 en fungeerde ooit als pied-à-terre voor buitenlandse koningen.

Kiezen is verliezen

Een beetje New Yorkse coolness, Parijse elegantie of Deens modernisme; eeuwige twijfelaars brengen verschillende interieurstijlen ongedwongen samen.

Lamp Le Klint 580 euro

Loungezetel Roche- Bobois.com 1.870 euro

Warmrood vloerkleed Kinnasand 335 euro/m2

Tafel Jeremy Pitts 4.230 euro

Buffetkast Modest

Furniture 4.200 euro