Direct naar artikelinhoud

Ook Olympische Spelen niet veilig voor gokmaffia

Corruptie, illegaal gokken en het om- en verkopen van atleten en wedstrijden rukken wereldwijd op. Een veilige haven waar de sport zich nog beschermd weet tegen zulke bedreigingen, is er niet meer. Ook de geloofwaardigheid van de Spelen loopt gevaar.

Het was de machtigste man van de sport zelf, IOC-baas Jacques Rogge, die die sombere conclusie trok op een door hemzelf georganiseerde bijeenkomst. Dinsdag waarschuwde de Belg vertegenwoordigers van de sport, overheden en wedbedrijven voor de gevaren waaraan de sport zich blootstelt, nu illegale gokkers hun tentakels blijven uitspreiden.

Ruim 100 miljard euro gaat er volgens Interpol om in het illegale gokcircuit, dat vooral actief is in Azië en Oost-Europa. Steeds meer sporten lopen volgens Rogge de kans om te worden besmet. Hij refereerde aan het Pakistaanse cricketschandaal, waarbij spelers van het nationale team voor jaren werden geschorst omdat ze zich lieten omkopen. Maar ook duels in de Europese voetbalcompetities, het Japanse sumoworstelen en het Amerikaanse profhonkbal ontkwamen niet aan de ‘match fixers’.

Het leidde bij het EU Sport Forum vorige week tot een noodkreet van de Hongaar Ajan. Volgens de preses van de internationale gewichthefbond, en IOC-lid, bestaat corruptie op elk niveau van de sport. Hij maande de Europese commissaris voor Sport, Vassiliou, daarom ‘direct’ tot actie.

Over de hele wereld wordt illegaal gegokt, erkende Rogge. “Daarmee wordt de geloofwaardigheid van de sport bedreigd. Dit is een groot probleem en het is wereldwijd.”

Geattendeerd door het Early Warning System dat de Europese voetbalbonden gebruiken om verdachte inzetten op wedstrijden te detecteren, lanceerde ook het IOC een waarschuwingssysteem. Het onderzocht de vorige twee Spelen, die van 2008 (zomer) en 2010 (winter). Nergens bleek dat wedstrijden of atleten ten prooi waren gevallen aan omkopers of dat illegale gokkers wisten te infiltreren in de toernooien, aldus het IOC. Critici leidden eruit af dat het IOC niet hard genoeg zocht of dat de grote gokkers het niet hebben gemunt op olympische sporten, het voetbal uitgezonderd.

Toch zei Rogge de bedreigingen serieus te nemen. Wil de sport de ‘maffia’ ook in de toekomst buiten de deur houden, dan is er volgens hem verregaande samenwerking nodig tussen de gesprekspartners die hij naar Lausanne liet komen. In een internationaal agentschap dat zich richt op corruptie, zoals het WADA de doping bestrijdt, ziet hij voorlopig echter niets. Wel wordt er een taskforce ingesteld die zou moeten bestaan uit sportbonden, overheden, internationaal opererende organisaties als Interpol en de legale gokfirma’s. Zij zullen de nood van een anticorruptieagentschap onderzoeken en voor het eind van het jaar verslag uitbrengen, zegde Rogge toe.

Volgens hem ligt het daarnaast voor de hand dat alle partijen zich op hun eigen vlak inspannen om gokfraude en andere illegale praktijken tegen te gaan. Van de overheden die daartoe in staat zijn omdat ze een gokwet installeerden, verwacht hij desnoods grote maatregelen. “De overheden kunnen telefoons aftappen”, verklaarde Rogge. “Zij kunnen huiszoekingen gelasten. Zij kunnen bagage doorzoeken. Wij kunnen dat allemaal niet.”