Direct naar artikelinhoud

Leekens wil naar Lokeren

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach is weer bij af. Eric Gerets wilde niet, Michel Preud’homme mocht niet en Georges Leekens zag de Rode Duivels als een ‘bijverdienste’, in combinatie met een trainersjob bij Lokeren. Wat de bondstop dan weer niet zag zitten. Zo wordt de spoeling wel erg dun.

Voetbalbond ziet nieuwe bondscoach in duobaan niet zitten en zet besprekingen stop

‘Leekens wás kandidaat voor de functie van bondscoach maar is dat nu niet meer. Het is een afgesloten hoofdstuk.’ Het Uitvoerend Comité (UC) van de voetbalbond deed er gisteren net geen drie uur over om met dat communiqué naar buiten te komen.

Het Uitvoerend Comité stuurde er woordvoerder Nicolas Cornu alleen op uit om de pers te trotseren. De heren van het UC wilden geen commentaar geven.

Het is natuurlijk wel gênant: zelfs de derde keuze van de bondstop - Eric Gerets was kandidaat nummer één maar was al rond met Marokko en AA Gent gaf de KBVB geen toestemming om met Michel Preud’homme te praten - staat niet te springen om bondscoach te worden. Nuance: Leekens wílde wel, alleen wil hij dat combineren met een trainersjob bij de nummer veertien (!) van de competitie, Lokeren, dat gisteren zijn trainer Emilio Ferrera op de keien zette. Leekens bewaart goede (financiële) herinneringen aan zijn vorige twee passages bij de Wase club maar lijkt nu te zijn vergeten dat hij nog tot juni 2012 onder contract ligt bij zijn huidige werkgever KV Kortrijk. Voorzitter Joseph Alijns was wel bereid om zijn coach ‘voor het goede doel‘ af te staan aan de KBVB maar om hij zal hem zeker niet zonder slag of stoot naar een concurrende club laten gaan. Dat verhaal krijgt zeker nog een staartje.

Maar terug naar de bond en zijn woordvoerder. “Meneer Leekens zag de job als een duobaan en dat was voor de bond volstrekt onbespreekbaar”, las Cornu voor. Daar kun je de bond wel in volgen. Ze kende dat privilege eerder al toe aan Dick Advocaat maar kreeg dat nadien als een boemerang in het gezicht terug. Ook de snoeiharde kritiek zijn de bondsbobo’s niet vergeten. Zodra het hen gisteren tijdens een nieuw gesprek met Leekens duidelijk werd dat hij uitsluitend een duobaan zag zitten, hielden ze het voor bekeken. “We hebben daar slechte ervaringen mee. Tijdens de kwalificatie-interlands (voor het WK van 2010, red.) merkten we dat het geen goede oplossing is.”

Dat Leekens zich niet voltijds als bondscoach wil engageren, maakt duidelijk dat het ambt van Belgisch bondscoach niet erg gegeerd is. Philippe Collin, de voorzitter van de Technische Commissie die gisteren van het UC een mandaat kreeg om een nieuwe bondscoach te contracteren, zal zich eens duchtig in de haren krabben. Welke Belgen, want dat is een voorwaarde sine qua non, komen nu nog in aanmerking?

De eerste is uiteraard Marc Wilmots, onder Advocaat aangesteld als assistent-coach, die wel de ambitie heeft om T1 te worden maar niet de ervaring. De tweede naam die al vaker opdook, is die van beloftencoach Jean-François De Sart: hij haalde al resultaten maar straalt geen leiderschap uit. Collin sprak zich in het verleden wel al lovend uit over beiden. Eén zaak is in bondskringen wel te horen: omdat de nieuwe bondstrainer slechts twee interlands de tijd heeft om de Rode Duivels klaar te stomen voor zijn eerste belangrijke afspraak in Duitsland, moet hij de Belgische competitie én internationals goed kennen. “Maar pas als de gesprekken in een beslissende fase zitten, zal het Uitvoerend Comité ingelicht worden”, zei Cornu. Een deadline kreeg Collin niet en dus is het ook niet duidelijk of er al witte rook zal zijn aan de Houba de Strooperlaan vóór 19 mei, wanneer België vriendschappelijk speelt tegen Bulgarije. Maar de klok tikt wel.