Direct naar artikelinhoud

Roland Garros in gevaar voor Clijsters

Kim Clijsters is gehavend uit het Fed Cupduel tegen Estland gekomen. Waar eerst nog werd uitgegaan van een kneuzing van een botje in de grote teen van haar linkervoet, bleek op een MRI-scan dat er ook een scheurtje zit in een pees van de bal onder haar voet. De remedie is zes weken rust, waardoor Roland Garros in het gedrang komt.

België kwalificeert zich in Fed Cup tegen Estland maar Clijsters en Henin lopen blessure op

‘Pas binnen 48 uur kunnen we een evaluatie maken van deze blessure’, suste verzorger Sam Verslegers. ‘Het is veel te vroeg om nu al haar deelname aan Roland Garros uit te sluiten.’

Wat moest uitdraaien op een groot volksfeest voor het Belgische dreamteam werd een kleine nachtmerrie voor de twee comebackspeelsters. Justine Henin brak haar pink op training en speelde hoogst belabberd in haar nederlaag tegen Kaia Kanepi. Kim Clijsters verging het nog slechter. Ze verstapte zich in de vijfde game van de tweede set van haar wedstrijd tegen Maret Ani en liep een zware blessure op. “Ze heeft een scheurtje in de pees van de bal onder haar voet”, gaf Verslegers uitleg. “Zaterdag hadden we een radiografie gemaakt waarop de kwetsuur van het botje te zien was. Zondagmorgen volgde dan een MRI waarbij de diagnose zwaarder uitviel. Bij een spierscheur gaat men altijd uit van een rustperiode van zes weken. Maar het wordt afwachten hoe de blessure evolueert in de eerste 48 uur. De teen kan immers nog zwellen. Eens ontzwollen kunnen we zien hoever we staan en wat we kunnen doen. Over goed een week kan ik dan zeggen wat haalbaar is.”

Nu al lijkt een deelname aan het toernooi van Madrid (5 mei tot 16 mei) verloren moeite. Al wilde Clijsters daar zelf niet van weten: “Ik genees meestal snel en wil in Madrid al spelen”, zei ze. “Dit is een vervelende blessure maar ik laat het hoofd niet hangen. Hopelijk kan ik nog wat ritme opdoen voor Roland Garros. Het wordt nipt maar ik laat het hoofd niet hangen.” Het grandslamtoernooi in Parijs komt er al over goed vier weken aan. Allemaal een beetje kort dag, lijkt het ons. “We hebben een tape aangebracht om de pees te ontlasten”, zei Verslegers. “ Verder zal Kim veel ijs moeten leggen en over enkele dagen zullen we zien of we met zooltjes nog wat meer de voet kunnen helpen.”

Ondertussen kan Clijsters wel haar conditie onderhouden. “Alles zal in het water gebeuren”, aldus de Breese ostheopaat. “Fietsen wordt afwachten of het niet te belastend is. Maar het is logisch dat we zo snel mogelijk naar het lopen willen evolueren omdat het in tennis daar toch om draait.” Verre van perfect om zo de French Open voor te bereiden. “En de vraag is of we risico’s gaan nemen”, wist Verslegers.

De blessure kwam er in het midden van de wedstrijd tegen Maret Ani op zaterdag. “Kim drukte af na een backhand en plette daarbij als het ware het botje tussen de grond en haar voet, met een spierscheurtje tot gevolg.” Het is de eerste grote blessure sinds haar comeback. In het eerste deel van haar carrière had Clijsters wel meer last van kwetsuren. Zo liep ze in 2004 een zware polsblessure op en zorgde het gravel in het verleden ook al voor heel wat averij. “Vroeger had ik vooral last bij het glijden op de baan”, gaf Clijsters zaterdag nog mee. “Waardoor ik vooral problemen kreeg met heup en knie. Maar dat zijn toch lichaamsdelen die heel belangrijk zijn om goed te bewegen. Nu is het zoiets heel kleins.” Jammer genoeg met mogelijk grootse gevolgen?