Direct naar artikelinhoud

Voor mensenhandel veroordeeld Chinees koppel naar Cassatie

BLANKENBERGE l Het Chinese koppel dat restaurant Panda in Blankenberge uitbaatte en begin maart was aangehouden voor mensenhandel stapt naar het Hof van Cassatie na een veroordeling voor mensenhandel. De uitbaters beweren dat er tijdens het proces procedurefouten zijn gemaakt. Xiong en zijn echtgenote Shiu werden in eerste aanleg veroordeeld tot drie en vier jaar cel, een vonnis dat later door het hof van beroep werd bevestigd.

Het koppel smokkelde jarenlang Chinese illegalen ons land in. In ruil voor valse papieren werden de illegalen gedwongen te werken in de keuken van het restaurant. De uitbaters misbruikten de regularisatieprocedure voor mensen die allang in ons land verbleven, terwijl de Chinezen vaak maar kort in België leefden. Vier van hun landgenoten kregen op die manier een valse identiteit.

Om de arbeidsinspectie te misleiden, plaatsten Xiong en zijn vrouw een verklikkersysteem in het restaurant. Telkens de arbeidsinspectie de zaak betrad, werd de keuken via een drukknop verwittigd. De werknemers namen dan een vluchtroute achter het restaurant. Die leidde naar een drietal panden in de Consiencestraat waar het koppel eigenaar van was.