Direct naar artikelinhoud

Hamas en PLO reiken elkaar de hand

De twistende Palestijnse bewegingen Hamas en PLO werken aan hereniging. Ze willen binnen de vijf weken samen een regering van nationale eenheid vormen en verkiezingen organiseren voor het einde van het jaar. Pogingen tot verzoening liepen in het verleden op niets uit.

Sinds 2007 is het bestuur in Palestina verdeeld. De PLO van president Mahmoud Abbas heeft de politieke macht op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de leiding heeft in de Gazastrook. Beide groeperingen deden in 2011 en 2012 pogingen om tot een gezamenlijk Palestijns bestuur te komen. Maar de principe-akkoorden die toen werden gesloten, werden niet nagekomen.

De verzoeningsgesprekken begonnen vorige week toen president Abbas een delegatie stuurde naar de Gazastrook. De president zal nu besprekingen beginnen over de vorming van een interim-regering die binnen de vijf weken aan de slag zou moeten gaan. Nadien moeten er parlements- en presidentsverkiezingen volgen, ten vroegste zes maanden na de vorming van de regering. Het nieuws bracht duizenden Palestijnen op straat in Gaza Stad.

Binnen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie is Fatah de grootste fractie. De seculiere groepering, opgericht door Yasser Arafat, erkent Israël en wil een tweestatenoplossing op basis van de grenzen van 1967 (van voor de Zesdaagse Oorlog). Het religieuze Hamas strijdt voor de oprichting van een islamitisch Palestina van Jordanië tot de Middellandse Zee. Die beweging won de parlementsverkiezingen in januari 2006.

De verzoening bemoeilijkt dan ook de vredesgesprekken tussen Abbas en de Israëlische regering. De Verenigde Staten drukken hun ontgoocheling uit over het akkoord. Israël en de VS beschouwen Hamas als een terroristische organisatie die de Israëlische staat wil vernietigen.

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu trok gisteren alvast scherp van leer. "De Palestijnse president moet kiezen tussen vrede met Israël of vrede met Hamas, beide samen gaat niet", waarschuwde hij.

Kort na de aankondiging van de Palestijnen voerde de Israëlische luchtmacht een bombardement op de Gazastrook uit. Daarbij zijn zes gewonden gevallen.