Direct naar artikelinhoud

Daan en Wouter Deprez picknicken tegen politieke impasse

Zanger Daan, cabaretier Wouter Deprez en Les Barons-regisseur Nabil Ben Yadir zullen spreken op Ceci n’est pas een picnic, de protestactie tegen de politieke impasse van het platform ‘Niet in onze naam’ op 7 mei. De organisatoren waarschuwen voor apathie bij de bevolking.

In totaal zullen zo’n veertig artiesten, onder wie ook schrijver Dimitri Verhulst, actrice Maaike Neuville en Arno, een ‘statement’ van een minuut maken in het park van Koekelberg in Brussel. Schilder Luc Tuymans, zangers Stromae en Milow en zangeres Axelle Red kunnen er die zaterdag niet bij zijn, maar steunen het initiatief wel. Voor de gelegenheid wordt een grote halve tribune geplaatst op het grasveld, als een alternatief burgerparlement. Parlementsvoorzitters’ zijn acteurs Marijke Pinoy en Mourade Zeguendi.

Sinds het protestevenement in de KVS is het kunstenaarsplatform ‘Niet in onze naam’ uitgegroeid tot een breder gedragen beweging, met jongerenvertegenwoordigers als Felix Declercq, de initiatiefnemer van de Shame-betoging, middenveldbewegingen als de KAV en vakbonden als ABVV en ACV. Zij komen op 7 mei eerst samen op straat in Brussel. De ‘feestelijke optocht’ begint op de Albert 2-laan in Brussel om twaalf uur en eindigt in het park. Hoeveel medepicknickers de organisatoren verwachten, willen ze niet kwijt, al is het duidelijk dat ze zich richten op de 39.000 man die mee opstapten in de Shame-betoging. “We zijn nu met meer om te mobiliseren”, zegt theaterregisseur en mede-initiatiefnemer Vital Schraenen, “maar toch is het moeilijker. Je merkt dat bij het volk, ook bij de kunstenaars, een zekere moeheid is opgetreden. Daar moeten we ons echter tegen verzetten, want apathie is verkeerd en gevaarlijk.”

Cultuurparlement

Op 9 mei wordt nog een vervolg gebreid aan de picknick: een ‘cultuurparlement’, waar vijftien academici en kunstenaars hun standpunten uiteen zullen zetten. De drie thema’s op de agenda - ‘de staat van de democratie’, ‘cultuur, identiteit en politiek’ en ‘het gewenste model voor Brussel’ - worden ingeleid door filosoof Karim Zahidi, socioloog Marco Martiniello en econoom en filosoof Philippe Van Parijs. Nemen onder meer het woord: politicoloog Dave Sinardet, organist en oud-directeur van De Munt Bernard Foccroulle en Eduard Delruelle, adjunct-directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.