Direct naar artikelinhoud

Koekelberg kraakt

Fernand Koekelberg, commissaris-generaal van de federale politie, stapt op. Nadat minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) twee nieuwe onderzoeken naar zijn doen en laten had bevolen, werd de druk onhoudbaar. Koekelberg hield gisterenmiddag de eer aan zichzelf.

“De herhaalde aanvallen waar ik in de loop van deze vier jaren van mijn mandaat mee te maken kreeg, waren enerzijds te veel aantastingen aan mijn eer, anderzijds bleven ze niet zonder impact op het imago van de federale politie.” Fernand Koekelberg gaf gisteren zelf zijn ontslag als nummer één van de federale politie. Hij verwijst in een persmededeling naar de druk van buitenaf die stilaan onhoudbaar werd. Ook de dood van zijn zestienjarige dochter, vier maanden geleden, heeft een rol gespeeld in zijn beslissing. “Zowel mijn fysieke als mentale weerstand is aangetast en dat laat me niet toe mijn functies optimaal te blijven uitvoeren.”

Koekelberg wacht niet op het resultaat van twee nieuwe onderzoeken die minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom daags voor zijn ontslag aankondigde. Niet alleen de omstreden dienstreis naar Qatar wordt nog eens uitgebreid onder de loep genomen door het Comité P, de Algemene Inspectie gaat de hele boekhouding van het commissariaat-generaal binnenstebuiten keren. Turtelboom hoopte dat haar ultieme offensief voldoende munitie zou opleveren om Koekelberg tot ontslag te dwingen. De dreiging werkte.

Na vier jaar waarin hij geregeld overhoop lag met de opeenvolgende liberale ministers werd de peperdure lobbyreis naar Qatar - prijskaartje: 92.000 euro - Koekelberg dus fataal. Een eerste onderzoek van het Comité P mocht dan wel hebben uitgewezen dat de politiebaas formeel geen regels had overtreden, de storm ging niet meer liggen en wakkerde alleen maar verder aan. Toen vorige week ook nog eens een nota boven water kwam waarin Koekelberg zelf oproept tot zuinigheid tijdens dienstreizen werd de druk nog groter. De commissaris-generaal verloor alle politieke steun.

“Koekelberg heeft deze beslissing alleen genomen”, benadrukt Turtelboom, die de voorbije dagen voortdurend samenzat met de politiebaas. “Hij heeft zelf ingezien dat zijn positie onhoudbaar was geworden. Niet alleen zijn eigen imago leed onder de heisa van de voorbije weken, de duizenden agenten die elke dag het beste van zichzelf geven, dreigden mee de dupe te worden.”

Koekelberg gaf ontslag als commissaris-generaal, maar blijft tot nader order in dienst van de federale politie. Het is twijfelachtig dat hij dat ook kan blijven, de komende dagen wordt naar een oplossing gezocht binnen de regering en binnen de federale politie. Ook zijn secretaresse Sylvie Ricour, die de omstreden Qatar-trip organiseerde, zit op de wip. Directeur-generaal Paul Van Thielen, tweede in rang, neemt voorlopig de leiding van het korps over. De functie van commissaris-generaal wordt binnenkort opnieuw vacant verklaard.