Direct naar artikelinhoud

Jongeren gebruiken minder drugs en alcohol dan tien jaar geleden

Het gebruik van tabak, alcohol, cannabis en andere illegale drugs bij jongeren tussen 12 en 18 is de voorbije tien jaar gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD), die leerlingen uit het secundair onderwijs tien jaar lang ondervroeg. ‘Maar we moeten alert blijven’, zegt directeur Marijs Geirnaert.

De VAD begon in het schooljaar 2000-2001 met een bevraging over alcohol en andere drugs bij leerlingen in het secundair. “Tien jaar later oogt de balans positief”, zegt VAD-directeur Marijs Geirnaert. “Het gebruik van tabak, alcohol, cannabis en andere illegale drugs bij jongeren tussen 12 en 18 jaar is gedaald, met de sterkste daling tussen 2000 en 2004.”

Vooral het alcoholgebruik bij jongeren tussen 12 en 14 is sterk gedaald, van 79 procent in 2000 naar 56 procent in 2009. “Desondanks blijft het aantal min-16-jarigen dat alcohol drinkt veel te hoog”, zegt Geirnaert. “Alcoholgebruik tijdens de adolescentie is en blijft risicovol, gezien de fysieke en emotionele kwetsbaarheid van deze leeftijdsgroep.”

De vereniging stelt ook een “verontrustende tendens” vast bij jongeren van 17 tot 18 jaar. “Ongeveer 20 procent geeft aan alcohol te drinken om dronken te worden, een fenomeen dat vooral bij jongens voorkomt”, aldus Geirnaert. “Bij degenen die op de zaterdag voor de bevraging meer dan zes glazen alcohol dronken, steeg de motivatie ‘drinken om dronken te worden’ tot 37 procent.”

Het aantal jongeren dat een sigaret opsteekt, kende volgens de VAD een terugval in de loop van de voorbije tien jaar. “De laatste jaren bleef het percentage van het aantal jongeren tussen 12 en 18 die rookten steken op 24 procent, tegenover 33 procent in 2000”, zegt Geirnaert. “Bij de 12- tot 14-jarigen zien we de grootste daling.” Die daling tekende zich wel hoofdzakelijk af tussen 2000 en 2004.

Eenzelfde tendens ziet de VAD bij cannabisgebruik. Het aantal jongeren dat in het jaar voor de bevraging cannabis gebruikte daalde tussen 2000 en 2004, om vervolgens te blijven steken op 11,7 procent. Andere illegale drugs blijven een beperkt fenomeen bij leerlingen in het secundair onderwijs. “Het gebruik tijdens het jaar voor de bevraging blijft hangen rond de 3 procent”, zegt Geirnaert. “Het gaat dan doorgaans om oudere leerlingen, leerlingen in het beroepsonderwijs, en meer jongens dan meisjes.” Drie doelgroepen die volgens de VAD dan ook extra aandacht verdienen.

Ondanks de dalende cijfers waarschuwt de VAD voor euforie. “We moeten alert blijven”, besluit Geirnaert. “Tegenover een algemeen positieve trend staan enkele risicovolle gedragingen: een kleine groep 17- tot 18-jarigen drinkt veel, de eerder ingezette daling van cannabisgebruik stagneert en het gebruik van andere illegale drugs blijft vrijwel onveranderd.” Reden genoeg volgens de VAD voor een blijvende investering in de preventie van tabak, alcohol en andere drugs.